fbpx

DECA U DRUŠTVENE MREŽE

Mnogi roditelji su zbunjeni i ne znaju kako da se postave kada njhova deca traže dozvolu da otvore profile na društvenim mrežama. Nisu sigurni kada je pravo vreme za to i kako da nauče decu da ih koriste na bezbedan način.

Zašto verujem da apsolutna zabrana društvenih mreža deci (u ovom trenutku) nije mudar izbor?

Potpuno vas razumem, i ja sam majka i najsrećnija bih bila da se deca igraju u prirodi, a ona malo starija šetaju korzom. Nisam za predaju, daleko sam od toga da mislim da tu ništa ne možemo, ali sam ubeđena da apsolutna zabrana nije dobar izbor iz prostog razloga što biste time izolovali dete od vršnjaka. Oni treba da funkcionišu u ovom vremenu ili u onom još ,,luđem“ koje tek dolazi, tako da barem u nekoj meri, neophodno je da budu deo te priče. U suprotnom osećaće se ,,neobavešteni“, izostavljeni, misliće o sebi da su čudni, neće im biti jasno o čemu razgovaraju njihovi drugovi iz razreda i slično… Dakle, apsolutno NE, nije dobro. Treba naći pravu meru, što se u stvari svodi na neophodan minimum :)

Kada je pravo vreme za dozvolu?

Kao i u svim oblastima, neophodan je individualan pristup. Dakle, odluka ne zavisi samo od datuma rođenja, već i od zrelosti deteta.

Ako su vaša deca odgovorna, imaju solidno razvijenu samodisciplinu, sa vama imaju dobre odnose (tj. nisu u stalnoj potrebi da dokazuju svoje ,,napredne“ stavove) i generalno osećate da u njih možete imati poverenje i da su prihvatila dobar sistem vrednost, rekla bih da za Instagram ili Facebook treba imati 12 godina, dok neke druge društvene mreže kao što su Snapchat i Tik tok, mogu koristiti i ranije ali u oba slučaja isključivo uz kontinuiran nadzor odraslih!

Napominjem da sam iznela svoj lični stav, jer zvaničan ne postoji!  (sa ciljem da pomognem da pronađete taj neophodan minimum, da vam se ne desi da zabranjeno voće baš zato što je zabranjeno postane toliko slatko). Bilo bi divno kada bi na ovu temu postojali zakoni, koji su primenjivi i koji bi nama roditeljima pomogli da se lakše snađemo u digitalnom svetu, međutim, jasna zakonska regulativa ne postoji!

Šta je vaš, roditeljski deo posla?

Vaš deo posla je kontinuirano praćenje. Imam potrebu još jednom da istaknem reč kontinuitet!

Da biste to mogli da učinite neophodna su vam dva uslova:

  1. Da znate šifru na njihovom telefonu ili računaru.
  2. Da imate i vi profile na društvenim mrežama i da ste njihovi ,,pratioci“.

Čini li vam se da je ovo previše, brinte da ugrožavate njihovu intimu?

Koliko smete da se mešate, tj. gde počinje dečja intima?

Pravo na ovu vrstu intime treba zaslužiti ili još tačnije, za nju treba stasati. Odrasla deca, svakako, treba da imaju ovo pravo, dakle grubo rečeno, to važi za one starije od 18 godina. Za sve ove ispod toga, za koje ste vi odgovorno lice, neophodno je imati i uvid u njihov život da bi se za njega mogla preuzeti i odgovornost. Potpuno je u redu da pred njih samopouzdano izađete sa jasnim uslovom da ako žele da imaju i koriste telefon, vi morate znati šifru. Ovo i decu čini budnijom, svesnom i pažljivijom.

Da li pratite šta postavljaju?

Prvo što vam padne na pamet kad na instagramu naletite na fotografiju tinejdžerke koja nedvosmisleno ističe svoju seksualnost,  jeste pitanje  ,,Znaju li njeni roditelji za ovo?“  Veliki broj ne zna, naivan je, nezainteresovan, nema svoj profil jer ,,prezire društvene mreže“…Ne može tako, to je obaveza savremenog roditelja!

Brinete li da imaju druge profile?

Na Instagramu deca znaju da mogu otvoriti 5 aktuelnih profila, na Tik toku 3, a na Snapchatu mogu svaki dan otvarati novi. Oni ove podatke odlično znaju, važno je da ih znate i vi!

Kako ih osvestiti o opasnostima?

Razgovarajte o tome sa decom, ali ne kao tutor, već kao onaj koji voli. Dakle, ne smarajte, već iskažite zabrinutost i pitajte ih:,, Šta oni koriste da bi se zaštitili? Da li su im profili zaključani?  Kako bi postupili u situaciji u kojoj im se bilo šta učini sumnjivim?“ Pokušajte da to izvedete nenametljivo. Napominjem, nisam rekla bojažljivo, već sa punim pravom, ali taktično. Ne čekajte da se tema nametne, vi je otvorite!

Kako kod dece očuvati pravi sistem vrednosti i pored svog tog uticaja?

Razumem vaš strah, i sama sam majka, i sama se zgrožavam kad vidim koje ,,vrline“ su tamo na ceni, koje teme su važne, šta su sve deca u stanju da urade za veći broj lajkova.

Ali čvrstvo sam ubeđena, da kada roditelj i dete imaju dobre, tople odnose i kada deca poštuju svoje roditelje ipak na kraju ono što ste im vi  usadili, nadjača ono što vide u feedu! Ne znači da ih to neće zanimati, niti da tu nekada neće skliznuti, ali znači da je ogromna verovatnoća da će se u RL (real life) kako to oni danas zovu, za prave vrednosti ipak opredeliti!

Drugačije ne bih mogla spavati!

Biljana Grbović

Radujem se kad pomažem!

Write a comment