skromnost

Skromnost,da li decu treba učiti da budu skromna

Mnogi od nas se pitaju, da li u današnje vreme, ima smisla učiti dete da bude skromno. Bojimo se da će u moru samoživih i nametljivih, biti prosto samleveni s takvim stavom o skoromnosti.

Razumem vas, majka sam.

Na tu temu više se ne dvoumim. Imam jasan stav o skromnosti i rado ga delim sa vama.

Moj zaključak  je da je biti skroman odlično u određenim sferama, dok je u nekim drugim vrlo štetno!

Kada je reč o ugađanju sebi, u materijalnim stvarima, u hrani, u udobnosti, u modi… iako je to danas nepopularan stav, izuzetno je mudro biti skroman! Evo i zašto to mislim!

Nije slučajno Tesla bio toliki asketa, niti je naš patrijarh Pavle džabe za obrok jeo samo polovinu ili čak četvrtinu ribe. Znali su oni koji je put pravi i svojim su rezultatima potvrdili da su bili na njemu.

Ako želite živeti smisleno, neophodno je, upravljati sobom! U tome je caka! Držati sebe u šaci. To je oooogromna moć! Bez ovoga čovek je slab, neizgrađen i zavistan, lak plen.

Dakle, decu, ovoj vrsti skromnosti definitivno treba učiti! Ona će biti stub njihovog budućeg karaktera.skromnost

S druge strane, gde ne treba biti skroman?

Bojim se da ćete me ovde osuditi ili barem pogrešno shvatiti, ali biću hrabra!

Kada negujemo sitnu, skromnu sliku o sebi, doživljaj sopstvene snage je isti takav, a to dalje, direktno utiče na to koliko ćemo se u životu usuditi. Nije dobro ne verovati u sebe. Zato nam tu ne treba skromnost.

Da ne bude nesporazuma, tek nam nadmenosti ne treba, to je dupla muka, ali ni skromnost nije dobrodošla.

Tako sa skromnim doživljajem sebe, naši potencijali često ostaju nerealizovani. Čak bih rekla, da je naša dužnost, ne biti zadovoljan skromnim tj. da je naša dužnost da tražimo što bolje uslove za ispoljavanje našeg punog potencijala, što znači da se ne zadovoljavamo lošim poslovima, već hrabro pokušavamo neprestano vući napred, pa koliko nam bude dato!

Eto, nadam se da je sada jasno, ali da izvučem zaključak:

Da bude još konkretnije, reći ću i da svojoj deci ne kupujem skupu garderobu, kad idemo na picu, ne naručuju i desert, ali ih zato ohrabrujem da biraju najbolju školu, drugaricu koja im najviše odgovara,  dečka koji im se najviše dopada…Tu im ne treba skromnost, već samosvest i hrabrost. Pa ako dožive neuspeh, prilagodiće se tome, ali će znati da su pokušali!

A to je složićete se, moćna satisfakcija.

Biljana Grbović

Radujem se kad pomažem!

Comment 1

  1. Jagoda
    May 20, 2021

    U potpunosti se slazem. Lakse bi mi bilo da su me tako vaspitali. Srecom, prevaspitala sam sebe godinama i sada sam srecna!

Write a comment