kad se deca blesave

Pate li vaša deca od “blentavitisa”?

Blentava deca su ona deca koja su u gotovo svim situacijama neozbiljna, koja se blesiraju i kad treba i kad ne treba, do kojih ne možeš dopreti kada želiš da pokreneš neki ozbiljan razgovor jer sve okreću na zavitlanciju.

To su ona deca koja se smeju svakoj šali ma koliko ona bila glupa i plitka, samo da bi se smejala. Smeju se ko ludi na brašno!

Reći će mnogi: ,,Neka se samo deca smeju, šta tu ima loše?

Ima, ima i te kako ima!

Od blentave dece jednog dana postanu blentavi ljudi, a teško tebi ako ti je blenta bračni partner ili kolega ili još gore da ti je blenta nadređeni na poslu!

Blenta je uvek blentav na tuđ račun! Dakle, neko zbog njih takvih sigurno trpi i podmeće svoja pleća!

Blentavi nisu spremni ni na kakvu teškoću, zato i izbegavaju ozbiljnost, odgovornost, rad. Oni bi samo da im je lepo. Ali ok i ja bih da mi je lepo, ali znam i da se život ne sastoji samo od divote! Kad nije divota ne zatvorim oči, ne povučem se, već iskoračim, izdržim, pregrmim, podnesem, zasučem rukave, zapnem i oznojim se!

Blente to ne rade!

Ne mešajte igru sa blentavošću!

Kada se deca igraju, oni to rade na veoma ozbiljan način, unose celo svoje biće i uživaju u tome, ali kada se neko blentavi, on je uvek neposvećen, uvek je na površini. Igra je predivna korisna aktivnost koja razvija dete,a blentavost negativna navika koja unazađuje dečju ličnost i traći vreme!

Šta ako kod svoje dece prepoznajete simptome ,,blentavitisa“?

Pod jedan, zaustavljajte blesavljenje uvek kad je neprimereno. Dakle, nemojte biti tolerantni na takvo ponašanje samo zato što je reč o šali. Šale su super stvar, humor je vrhunac intelekta, ali i one imaju svoju meru, svoje vreme i mesto. Neka bude mnogo smeha u životu vašeg deteta, ali je važno da postoji i vreme za ozbiljnost!

Pod dva, izložite ih teškoćama primerenim njihovom uzrstu u smislu kućnih poslova, učenja, preuzimanja odgovornosti za svoje obaveze i termine…

I pod tri, najvažnije, razmislite da li je neko od vas roditelja sklon blentavilu. Ako ste se pronašli, radite na sebi, a ako ste prepoznali svog partnera u ovoj priči, neka vam je Bog u pomoći!

Biljana Grbović

Radujem se kad pomažem!

Write a comment