dete se ne javlja komšijama

Dete koje se stidi i lepo ponašanje

Da li je ok insistirati da se mala deca javljaju komšijama?

Na iznenađenje mnogih, naročito onih koji pripadaju “staroj školi”, odgovor je NE!

Mama sa svojim trogodišnjim Uglješom ulazi u lift i kaže mu: “Reci teti dobar dan!” Ponavlja to još jednom, malo više prigovarački, a on ćuti, ni da zucne. Uglješa se zalepio uz ćošak lifta i spušta pogled. Mama mu kaže da to nije lepo ponašanje i da su o tome već sto puta pričali, ali da ne vredi.

Ako pitate nju, mamu, ona će vam reći da to čini iz poštovanja prema drugim ljudima, a ako pitate mene, ja ću vam reći da ona svoju potrebu da se dopadne drugima, stavlja iznad potrebe svoga deteta.

Polako mama, ima vremena. Naučiće vaše dete da se javlja drugima, dovoljno je da čuje vas kako to radite. Samo će to ono uraditi kada se bude osećalo dovoljno samopouzdano.  Sasvim je u redu da se mala deca zastide! Čak šta više, prirodno je i poželjno. To znači da imaju svest o tome da u komunikaciji sa odraslima oni nisu na ravnoj nozi.

Ne terajte ih da se na silu ponašaju društveno poželjno. Mnogo je važnije ono što je unutra tj. da li se vaše dete raduje drugim ljudima iskreno, da li zaista poštuje starije, a za formalnosti, ne brinite mnogo.

A posebno vodite računa o tome kako se odnosite prema osećanjima vašeg detata! Ako se stidi, uvažite njegov stid! Tim postupkom uvažavate i njegovu ličnost i šaljete mu poruku da ga prihvatate i volite takvo kakvo jeste.

Pa sada izmerite, da li je važnije to ili da pred komšijom ispadnete fini?

Sa odraslom decom, a pogotovo sa odraslim ljudima stvari drugačije stoje. Veoma je neukusno, arogantno i drsko, ne pozdraviti komšiju.

Radujem se kad pomažem!

Biljana Grbović

Comments 2

 1. Sandra
  April 12, 2018

  Draga Biljana! Ovo sto ste napisali je sve tacno! Imala sam prilike da to dozivim sa svojom decom. Jednostavno nisu neko vreme hteli da se jave komsijama, meni je to u pocetku smetalo i opominjala sam ih cesto. Medjutim, posle nekog vremena prestala sam da ih opominjem, jer sam videla da nema svrhe, da se deca postide i sagnu glavu. Nije mi bilo prijatno zbog toga. Kako je vreme prolazilo, moje starije dete je pocelo samo da se javlja odredjenim osobama u ulazu. 🙂 Kad sam upitala sina zasto se ne javlja svima, on mi je odgovorio: ” Mama, ja ne mogu da se javim nekome ko se ni tebi ne javlja, nece cak ni da nas pogleda! ” U tom momentu sam zanemela, nisam znala sta da mu kazem na te njegove male, ali velike reci! Pozdrala sam to, rekla mu uredu i nastavili smo dalje. Posle nekog vremena, pocela je i njegova mladja sestra da se javlja istim ljudima, kojima se javlja i njen stariji brat. Sve u svemu, deci treba vreme za neke stvari! Imali smo divno iskustvo sa vama Biljana! Radujem se sto smo bili deo tima, dosta nam je pomogao! Sve najbolje u daljem radu! 🙂

  1. Biljana Grbović
   May 3, 2018

   Divno ste to rekli, Sandra, deci treba vremena za neke stvari! Hvala vam na lepim rečima.

Write a comment