Da li je vaše dete preosetljivo

Da li ste, vi i vaše dete, preosetljivi?

Kada sam bila mala, činilo mi se da se moj doživljaj situacija i međuljudskih odnosa ne poklapa sa doživljajima drugih ljudi, kao da ja nikako nisam u stanju da razumem život. Zapravo, nije mi bilo jasno kako je moguće da ljudima bude lako da budu surovi i grubi. Činilo mi se da mora da postoji neko logično objašnjenje za takve njihove postupke do kog ja još nisam došla.

Sve događaje u životu moje porodice i prijatelja sam jako teško preživljavala, dok sam primećivala da drugi kroz to prolaze s mnogo više lakoće. Zbog toga sam se osećala neuklopljeno, različito i samim tim usamljeno.

Govorili su mi da sam pekmez, da se opterećujem glupostima, da preterano analiziram, da moram očvrsnuti!

Mnogo kasnije sam shvatila, ja sam empata.

Da li ste i vi možda bili takvi? Ili vas to podseća na vaše dete?

Ovde želim da ubacim jednu važnu napomenu: Pazite, ne mešajte osetljivost s čestim plakanjem ili napadima besa. Jedno je kad dete plače zbog saosećanja, a sasvim drugo kad je razlog tome što je njega neko uvredio ili što nije sve po njegovom!

Roditelji danas često brzaju sa zaključkom da je njihovo dete (postoji fensi reč za to) hipersenzitivno.

Dok sam radila u školi imala sam jednu mudru stariju koleginicu, koja je na tu temu rekla nešto vrlo smisleno, što želim da podelim sa vama: ,,Uf što volim ove mame što mi dođu i pričaju kako su njihova deca hipersenzitivna. Sve mi dođe da ih pitam, a šta su ostali, konji?“

Ima nešto u ovom njenom rezonu. Naravno, tu nikako nije cela istina, ali valja razmotriti i ovaj stav. Malo se s time danas preteruje. Pazite da ne budete i vi deo ove predstave.

E sad, povratak na temu.

Dete empata tj. osetljivo dete ima duboka osećanja kad su u pitanju drugi ljudi, ono nije sebično, ono je vanserijski nesebično, nežno prema drugima, spremno da pomogne, podrži, uteši… Tu je osnovna razlika!

To su ona deca koja imaju potrebu da svako ponašanje druge osobe opravdaju, stalo im je do odnosa sa prijateljima, sa roditeljima, braćom i sestrama i zbog toga se snažno bore za njih.

Previše se daju, pa spram toga i očekuju, a onda se često osećaju iznevereno, izigrano, razočarano.

Osetljiva deca su ona koja praštaju lako, pa čak i zaboravljaju na sve negativno što im je neko uradio, jer po njihovoj logici, to mora biti neka greška.

Teško im je da postavljaju granice, ne mogu da odbiju jer im je jako važno da nikoga ne povrede…

Oni bolje od ostalih prepoznaju laž i neiskrenost, lako razotkrivaju pravu sliku i zbog toga često imaju neprijatelje iako nikada nemaju loše namere.

Ne osećaju se dobro u velikim grupama, više vole prijateljstva jedan na jedan.

Iako im je veoma stalo do dobrih odnosa sa drugima, iako im je to čak možda glavna tema, ona moraju redovno vreme da provode sama, u prirodi, u svetu muzike ili bilo koje druge umetnosti. Razlog za to je što se mnogo troše i daju u odnosima s drugim ljudima i onda im je neophodno da se smire i regenerišu. Tuđa neiskrenost i loša energija ih iscrpljuje.

Transparentni su, iskreni, otvoreni, srdačni, topli…

I naivni barem dok su mali.

Ali evo i lepih vesti!

Od muke zvane osetljivost, ova deca u zrelom dobu mogu stvoriti veliku vrednost za sebe i za društvo u kome žive. Danas je moja empatija moj posao. Zahvaljujući njoj često razumem druge mnogo bolje nego što oni razumeju sebe. Naučila sam da koristim svoj dar.

Iako je imperativ 21. veka biti hladan, usmeren na sebe, iako je moderno, naročito među tinejdžerima da ti nije stalo…vi znajte da je najveća hrabrost biti emotivan i otvoriti se za osećanja i za povezivanje sa drugima.

Ako su vaša deca ili vi empate tj. osetljivi znajte da zapravo baš zbog toga mogu postati heroji 21. veka!

I da, empate nisu osuđene na muku, postoje odlični načini kojima mogu sebe obezbediti od povreda i iskorišćavanja. Pored učenja socijalnih veština, ovoj deci možemo pomoći jasnom slikom o sebi, dobrim samopouzdanjem, disciplinovanjem misaonih tokova, uticajem na njihova uverenja I slično.

Pročitajte više o tome kako deci razviti zdravo samopouzdanje klikom na link.

Biljana Grbović

Radujem se kad pomažem!

Write a comment