konfliktne situacije

Da li je za konflikt uvek potrebno dvoje?

Ovo je stara teza, davno postavljena, a malo preispitivana. Evo mog mišljenja na tu temu, a i vi slobodno iznesite svoj sud.

Nekada  jednostavno čovek naiđe na nekog ko traži konflikt, ko je agresivan prema njemu iz samo njemu poznatih razloga, često i prosto zato što mu se neko našao na putu. Često u takvim situacijama nemamo mnogo  mogućnosti izbora i prinuđeni smo da se branimo. Treba li da i vi tada snosite odgovornost za to što je do sukoba došlo? Jasno, ne treba, apsolutno nikakvu odgovornost!

Konflikt na radnom mestu

Neko vas, na primer, verbalno napadne, da uzmemo ovog puta da je to koleginica u kancelariji. Razlozi može biti to što je ljubomorna na vas, ili zato što se boji za svoju poziciju… Vi tada imate dve opcije. Prva je da ćutite i trpite, a druga je da se branite. Ako izaberete ovu drugu, koju inače od srca preporučujem (što ne znači da preporučujem svađu), vrlo brzo može da  krene trač u firmi i da kolege počnu da  komentarišu ,,Sramota je da dve odrasle žene ne mogu da se dogovore” ili ,,Za svađu je potrebno dvoje.”

Svakodnevne neprijatne situacije

Slični primeri dešavaju se vrlo često i u svakodnevnom životu, samo su najčešće u svilenim rukavicama, pa ni ne shvatamo kako nam se desi da smo upleteni u konflikt potpuno protiv svoje volje, a da nam je krivica za učešće u njemu usput pripisana.

Osoba se već dovoljno loše oseća što je preživela napad, još joj samo fali da sa agresorom deli odgovornost za to! A upravo to se veoma često desi. Ljudi ne razmišljaju, već i žrtvu stave u isti koš sa nasilnikom. Čuj, za svađu je potrebno dvoje. Nije, nego samo jedna agresivna, frustrirana osoba!

Za dobar odnos je potrebno dvoje!

Dakle, ako vas napadaju, a svakog ponekada napadaju, pogotovo ako nemaju zbog čega da ga sažaljevaju, ne preuzimajte odgovornost za sukob kada ga vi niste pokrenuli ili kada ste se samo branili.

Za dobrim se konjem prašina diže i konj ne treba zbog toga loše da se oseća!

Tekst jeste namenjen odraslima, ali sve ovo važi i za decu. Pazite da svoje dete ne okrivite samim tim što je učestvovalo u nekoj školskoj zbrci! Tako mu možete nesvesno preneti poruku da nema pravo da se bori za sebe i da treba da trpi agresiju drugih.

Biljana Grbović

Radujem se kad pomažem!


Pročitajte i druge tekstove na sličnu temu:

  1. Da li se zauzimate za sebe

 

Write a comment