Emocionalno inteligentni roditelji

Evo kako postupaju emocionalno inteligentni roditelji:

 

  • Razumeju svoje dete tj. jasno im je kako se njihovo dete oseća

Ovi roditelji ne govore za svog sina ništa slično ovome: ,,Sav je nikakav. Uhvatile su ga bubice. Ne znam šta mu je.“

Emocionalno inteligentni roditelji su najčešće u stanju da prepoznaju tj. da tačno identifikuju dečje osećanje, definišu problem i nazovu ga pravim imenom. Oni npr. znaju da prepoznaju kada dete ne može da se skoncentriše na učenje zbog problema koji ga okupira, a kada izbegava obaveze…

 

  • Emocionalno inteligentni vode računa da ne uvrede svoje dete, da u njemu ne vidi ništa ružno, da ga ne ocrni, ne etiketira...

Emocionalno visoko razvijeni roditelji dobro razumeju postupke kojima mogu povrediti druge. Jasno im je koliko upoređivanje boli, koliko nepoverenje urušava samopouzdanje i slično, te izbegavaju ovakve postupke upravo jer su visoko svesni njihove negativne moći.

 

  • Mnogo više slušaju nego što govore

Ovi roditelji ne trče pred rudu. Razgovor uglavnom započinju pitanjima. Ne postavljaju jedno, već uglavnom više pitanja jer im je važno da dobiju kompletnu informaciju o stanju svog deteta kako bi ga dobro razumeli. Oni dobro shvataju zašto čovek ima dva uva, a samo jedna usta ?

 

  • Preuzimaju odgovornost za ponašanje svoje dece

Velikom broju ljudi nije uvek lako sagledati šta je dovelo do propusta, gde smo u vaspitanju pogrešili. Zbog toga ni ne razumeju uvek gde je njihova greška, pa im se često čini da je detetov razvoj u mnogo većoj meri izvan njihove odgovornosti nego što je to istina. Takođe, emocionalno manje inteligentnim osobama je teže da se nose sa sopstvenim greškama, pa su vrlo skloni da okrivljuju druge, tj. genetiku koju dete nosi.

 

  • Pokazuje svoje emocije, ne potiskuje ih i  spreman je da prihvati intenzivne emocije svoga deteta

Emocionalno pismene osobe ne potiskuju svoja osećanja, autentični su i transparentni. Ne boje se da pokažu kako se osećaju čak i kad su im emocije intenzivne, a isto tako spremni su da prihvate, razumeju i dočekaju sav dijapazon osećanja koja imaju njihova deca.

  • Deca vole sa njima da razgovaraju jer intuitivno razumeju koliko kroz tu komunikaciju dobijaju 

Deca koja rastu uz ove roditelje su privilegovana jer imaju odličnog sagovornika za svoje probleme, te ga rado koriste. Oni ,,s vrata” počinju da pričaju šta im se desilo, traže trenutak da sa roditeljima ostanu nasamo, da im se povere i otvore. Često i drugovi ove dece imaju potrebu da sa njima razgovaraju mada im je neprijatno da to otvoreno kažu.

  • Imaju  dobar stav prema detetovim životnim teškoćama, ne štite svoju decu od problema     

Emocionalno inteligentni roditelji odgajaju svoje mališane tako da ih učine spremnim za sve što im život  u budućnosti donese. Ovi roditelji se ne boje sopstvnog neuspeha, pada, greške, te takav stav prenose i na svoje potomke koji se od malih nogu navikavaju na suočavanje, odbijanje i frustracije raznih vrsta, što ih čini daleko spremnijim za ostvarenje svojih budućih životnih ciljeva.

 

  • Često im polazi za rukom da preduprede konflikt tj. znaju kako da decu prevedu žedne preko vode.

Na šta tačno mislim? Pa oni na primer ne kažu :,, Ti treba da naučiš da planiraš svoj dan!“ Umesto toga oni                  sasvim malu decu redovno pitaju: ,,Šta planiraš za danas?“ Shvatate li? Predupređuju problem, oni ih spontano          vode, da deca ni ne znaju šta im se u tom procesu desilo. Nisu ni stigli do konflikta na temu planiranja svog                  radnog dana ili svojih obaveza. Oni su u napred uveli planiranje u dečiji životni stil. Emocionalno                            inteligentni roditelji su uvek tri koraka ispred buduće dečje razvojne faze i okolini se čini da su        njihova deca sama po sebi dobra jer kad  ih neka nova situacija zadesi, ta deca kao da su uveliko spremna za nju.

U svari, vođstvo ovakvih emocionalno visoko inteligentnih i pismenih roditelja je vrlo suptilo, neprimetno, lako i spontano. Čini se da im roditeljstvo prosto ,,klizi“.

Ako ste se već prepali da vi sigurno niste ova kateogrija, ne brinite. Imam lepe vesti za vas!

Prva je da je ovo dar, dakle niste krivi ako ga niste dobili.

Druga je da se EMOCIONALNA INTELIGENCIJA RAZVIJA!

Dakle, to što ga niste dobili, ne znači da ne možete na tom polju napredovati. Učite!

 

Vaš EQ ima direktan uticaj na EQ vašeg deteta!

Za više detalja o ovoj i sličnim temama na temu dece možete pročitati klikom na link.

 

Radujem se kad pomažem!

Biljana Grbović

Write a comment