osmeh

Osmeh

Nedavno sam gledala film u kom je glavni lik imao gomilu problema sa decom, ženom, novcem, kolegama i  koji je zbog toga bio veoma depresivan i ogorčen,falio mu je osmeh.Stalno su mu pažnju privlačili bogataši koji su na nepošten način došli do svoga imanja. On je uvek bio pošten, pa je smatrao da život nije fer jer za uzvrat tj. za svoje poštenje nije dobio adekvatne okolnosti. Poznajete li ovakve ljude? 

Simpatičan je, ali vrlo pogrešan ovakav način razmišljanja. Ne želim nikako da umanjim značaj poštenja, već da pružim otpor ideji da je poštenje dovoljno. Ono, kao i dobra namera, je,  što bi matematičari rekli, potreban, ali ne i dovoljan uslov.

Obratio se nekom mudracu za savet i dobio genijalan odgovor:,,Bez osmeha, ni čestitost ne može da ti pomogne!”

 

Iako je bio veoma moralan i vredan čovek, nije mogao da bude usepešan zbog svoje mrzovolje i negativnosti. Nedostajalo mu je pozitivnosti, falio je osmeh.Potpuno verujem da je bez  zahvalnosti i vedrine nemogće napredovati velikim koracima.

Ako se u nas uvuče crv nezadovoljstva, može da nam izjede, oglođe i ostruže svaku šansu za uspeh!

Ovim tekstom želela sam prosto da razbijem iluziju da ,,dobrim ljudima” život treba da ispunjava želje.

Iako nakon čitanja ovih rečenica jasno shvatamo da je takvo razmišljanje infantilno, ono je izuzetno prisutno među ljudima! Na svakom koraku ćete pronaći one koji se bune protiv nepravde umesto da razmišljaju o tome šta oni treba da nauče, ko treba da postanu i koje svoje rezone da promene, i nabace osmeh na lice.

Prođoše im godine, osedi im glava, a oni se još bune protiv pravila igre koja se zove život, kao da im nije dovoljno jasno da na pravila ne mogu da utiču.

Sve što mi možemo jeste da naučimo kako da budemo bolji igrači!

Dragi moji,  život je uvek u pravu!

S željom da u 2022. imate mnogo dobrih rezultata i osmeha, srdačno vas pozdravljam!

Biljana Grbović

Radujem se kad pomažem!

 

Write a comment