fotografija za intervju

Promena

Da se bolje upoznamo, da vam se više predstavim…

  • Kako ste počeli da se bavite ličnim razvojem, od koje tehnike ste krenuli, šta je bio vaš pokretač?

Još kao mlada devojka imala sam niz zdravstvenih problema koji su se vremenom uvećavali a  trajnih rešenja za njih u okviru zvanične i nezvanične medicine,  nije bilo. U želji da ozdravim, počela sam aktivno da se bavim sopstvenim mislima, osećanjima i uverenjima, i zamislite, uspela sam, ozdravila sam! Na tom putu, najviše mi je pomogla tehnika EFT (emotional freedom technique), čiji sam sada i praktičar. (Obuku sam prošla u Sloveniji kod gospođe Pike Rajner.)

  • Kako ste i kada shvatili koliko naš lični razvoj utiče i na to kakvi ćemo roditelji biti, hoćemo li biti bolji, srećniji, zadovoljniji, i sebi i svojoj deci?

Majka sam troje, sada već velike dece (16, 13 i 10 godina). Kako je raslo moje samopouzdanje, tako je raslo i njihovo, kako su se menjala moja uverenja, tako su se oblikovala i njihova, kako je rasla moja svesnost o značaju toga šta izgovaram i kakve misli biram, tako se menjala i ova njihova praksa. Sada znam da je najbolje što sam za svoju decu uradila, to što sam radila na sebi!

  • Koliko dugo radite na tome i šta ste za to vreme otkrili o sebi i šta se za to vreme promenilo u vama?

Otkrila sam da postoji čitav jedan novi horizont, pun raznih mogućnosti, u kome je naš mozak i jezik naše glavno oruđe, da je to neverovatna sila, neverovatna radost, ali i velika odgovornost u smislu  korišćenja ovih svojih potencijala!

  • Kako na to reaguju vaša deca i suprug? Šta je njima donela “nova” Biljana i da li je ona zaista sada drugačija?

Stara Biljana je ,,izuvena iz cipela” odavno, sećamo je se kao antikviteta,  kada nam je zabavno da poredimo ,,nekada i sada”. Oni koji me zaista vole, a tu definitivno spadaju moj suprug i deca, raduju se novoj Biljani!  Ona im je otvorila mogućnost da prodišu punim plućima!

  • Na sajtu se bavite temama koje su danas pozitivni primeri savremenog roditeljstva, ali ih vi demistifikujete. Šta vam u tom savremenom pristupu najviše smeta kao roditelju?

Odlično ste ovo primetili da demistifikujem savremen pristup roditeljstvu jer iskreno verujem da donosi mnogo štete, da je postao totalna suprotnost tradicionalnim vrednostima i da decu čini bezvoljnom, beskorisnom i samoživom, što govori o tome kako to utiče na dečje duše, ukoliko je ovaj pojam (mislim na dušu) danas uopšte dozvoljeno upotrebljavati. Meni kao roditelju, savremen pristup nije naudio jer ga nikada nisam uvažavala u potpunosti, kao ni tradicionalni. Uzela sam iz oba ono što je u skladu sa tim ko sam i kako razmišljam o životu.

  • Vaše radionice su posvećene i roditeljima i deci. Kako i jedni i drugi reaguju na takav pristup?  

Roditelji, odrasli ljudi se većinom javljaju sa jasnom željom da menjaju svoje mentalne obrasce , ,,grabe” znanja , svesno koriste priliku za rast, dok su deca po svojoj prirodi usmerena na igru, te sve što želimo da postignemo sa njima, osmišljavamo kao pozadinu zabavnih aktivnosti. Ono što je najbitnije je činjenica da se i kod jednih i kod drugh jasno vidi napredak.

  • Vaše udruženje se zove Matica. Šta stoji iza ovog fenomenalnog naziva?

Pa matica je majka mnogih, neko ko želi da svoj život osmisli kroz rađanje, stvaranje i doprinos zajednici!


Intervju za Roditeljstvo novog doba.

Write a comment