letnji raspust

Ideje za raspust tj. šta sa decom za vreme raspusta

Konačno raspust! Ali šta sada da radim sa decom ? Kako da ih organizujem da ne budu sve vreme za računarom, pred televizorom ili gledajući u telefon?

U suštini, najbolje je da deca sebi obezbede društvo. Predlažem da se dobro raspitaju i zapišu termine u kojim njihovo društvo putuje. A onda se koliko možete, prilagodite svojom organizacijom njima. Jer kada nađu društvo, sve je lakše.

U slučaju da imaju ekipu, evo šta mogu korisno da rade

Letnji raspust je vreme za boravak na plaži. Ne morate čekati da odete u Grčku, pošaljite ih na Štrand, na male seoske plažice ili na bazene… Najbolje će se organizovati i u ovome uživati ukoliko nađu stalno društvo za to, tj. ako im ovo postane svakodnevnica.

Sledeća divna stvar su u biciklističke avanture, naravno ukoliko imaju dovoljno godina za tako nešto. Tinejdžeri mogu tako bolje da upoznaju svoj grad, a mali mogu lepo da se provedu u bezbednom kvartu. Oni će i sa tim biti zadovoljni.

**Dozvolite im da duže ostanu napolju. Najlepše su letnje večeri u kojima mali igraju žmurke, a stariji pričaju i grickaju suncokret.

Ja ću mojim ćerkama ovog leta predložiti da organizuju žurke društvenih igara, tj. da pozivaju društvo na kartanje, uz grisine i sok (znam da nije zdravo, ali tako se karta). Ne veliko društvo, već oko troje, četvoro njih i da pritom nauče razne zanimljive igre. Ne mislim na “magarce” i slično, već na neke igre u kojima je potrebno malo više razmišljati kao što su lorum, sedmice u parovima, možda čak i preferans za srednjoškolce (a ja imam i takve).

Šta ako je do društva teško doći?

Moj predlog je da pozovite najboljeg druga ili drugaricu iz razreda kod vas, ali ne na dva sata, već na par dana. Prvo kod vas, onda kod njih, nakon male pauze. Tako ćete organizovati intenzivno druženje svome detetu i stvoriti neke lepe uspomene.

Pozovite i braću i sestre od tetke, ujaka, strica u goste. Nije čak naročito ni važno da se deca međusobno sjajno slažu. Bitno je da se nešto dešava i da društva ima. I od onih sa kojima je teško, deca uče neke važne socijalne veštine, mada ako su neprijatni, ne treba ih dugo zadržavati.

Za one starije vredi razmisliti o kampovima. Ako nemate novca, znajte da postoje i volonterski.

Hajde da još jednom razmotrimo opcije kao što su babe i dede na selu, tetke u drugom gradu… Možda se bune jer tamo nema interneta i poznatog društva, ali mislim da će raspust dobiti poseban šarm ako odu makar na samo dva, tri dana, jer će im promena svakako prijati.

devojčice se igraju s lutkama

A kad baš nema nikoga?

Biće mnogo takvih trenutaka. Ali leto se može iskoristiti da se savladaju i određene važne životne veštine. Evo par predloga.

1. Npr. starija deca mogu da uče da kuvaju neke jednostavne stvari! Neka barem peku jaja, prave tople sendviče, mute sladoled iz kesice ili kuvaju puding. A naravno da pojedini mogu i nešto komplikovanije. Samo im dozvolite da malo zabrljaju kuhinju (i da je naravno posle srede).

2. Mogu da uče da zašiju dugme, da operu automobil, da pecaju ribu, pokušaju da poprave neki sitan kvar, naduvaju gume na biciklu…

3. Pokušajte da zainteresujete dete za neki hobi. Evo par primera:

 • slikanje i crtanje (nabavite im neki nov likovni materijal, npr. ugalj )
 • izrada maketa
 • izrada predmeta od drveta (ovo naročito vole dečaci)
 • šivenje (ovo vole devojčice)…
 • pravljenje raznih frizura opet za devojčice (npr. pletenica u obliku rajfa)…

4. Dozvolite deci da koriste Pinterest. Tamo postoji ogromna riznica ideja, a veliki broj njih mogu sami da sprovedu. Neka nađu način da ukrase svoju sobu, naprave planere, spomenare, ramove za slike…

5. Na kompjuteru se može provesti itekako kvalitetno vreme. Zato nemojte deci apriori braniti da budu na računaru. Igranje igrica svakako ograničite, ali zato predlažem da motivišete decu da nauče da na računaru urade neke važne stvari. Npr. za male bi bilo odlično da nauče kako naprave dobru prezentaciju, za starije da otvore neki blog… Ili kako da koriste Photoshop…

Ima tu veoma korisnih stvari i mnogo tutorijala na internetu. Samo napred! Računarske veštine su budućnost! Izdvojte vreme da sa njima porazgovarate o tome šta ih od ovih oblasti zanima. Neka vam pokazuju šta su naučili i neka uživaju.

6. Predložite im da pišu dnevnik. Deca od ovoga brzo odustanu, ali je ok i samo da započnu. Mogu neko vreme kreativno da utroše i na ukrašavanje korica dnevnika i slično…

7. Raspitajte se o kulturnoj ponudi grada. Novi Sad ima raznih besplatnih sadržaja za decu preko leta. Možda pronađete nešto što bi vam moglo odgovarati.

8. Kao prvu aktivnost, odmah nakon raspuštanja, predlažem generalno sređivanje sobe, što podrazumeva da izvade sve svoje knjige i sveske, razvrstaju ih, prodaju ono što se može prodati… Isto to mogu da urade sa garderobom. I naravno trebalo bi da zaista generalno srede svoju sobu, što znači pomeraju nameštaj, peru fioke, ormane… Neka to rade sami ako su stariji od npr. 10 godina i neka to urade pošteno.

Kada soba zablista, i oni će se dobro osećati, ma koliko negodovali na početku. (Inače, moja deca će, pored svoje sobe, ove nedelje dobiti zadatak da srede i kuhinju iznutra, dakle da izvade posuđe, obrišu elemente i onda sve lepo slože nazad.)

9. Dalje, ako vaše dete želi da uči neki muziči instrument, a vi imate mogućnosti za privatne časove, dani u kojima vreme sporo teče, su kao stvoreni za to, da se ponovo i ponovo uvežbava ista melodija. Ovde moram da napomenem, da je ovaj savet važi isključiovo ako dete želi!

raspust na selu

I dosada ima svojih prednosti!

Ono što bih volela da znate da dosada nije najgore što može da im se desi. Dosada takođe ima svoje benefite. To je vreme za maštu i za razmišljanje. Ja je smatram dragocenom. Sećam se koliko je dosade bilo u mom detinjstvu i o čemu sam sve tada promišljala… Tako je dragocena za mene bila ta dosada!

Možda čak uzmu nešto i da pročitaju!(Pogotovo ako ih odvedete do biblioteke da izaberu nešto moderno i zabavno). Kada su im dani mnogo zabavni, čitaju samo najzainteresovaniji, a ostalima ne pada na pamet. Međutim u dugim toplim letnjim časovima, kada se nigde ne može, a elektronski uređaji su zabranjeni, knjiga može biti odlična zabava…

Najgore što može da im se desi je da satima sede pred ekranom bez cilja, a znajte to mogu samo uz vašu dozvolu. Ako samo budete prigovarali, ali ih ustvari ostavljali da to i dalje rade ( duže od 2 sata dnevno) znajte da ste saučesnik!

Poznajem mamu koja svaki dan kad krene na posao, u svoju torbu popakuje kablove!

Biljana Grbović

Radujem se kad pomažem!

Comments 5

 1. Mirjana
  June 20, 2018

  Hvala na odličnim idejama. Iskoristiću ih vrlo rado. A posebno mi se dopao kraj teksta i svaka čast onoj mami koja popakuje kablove svaki put kada krene na posao.?

  1. Biljana Grbović
   June 21, 2018

   Hvala i vama Mirjana! Da ta mama je zaista borac i divna, odgovorna osoba.

 2. Biljana
  July 20, 2019

  Svaka vam cast !!! Zaista uzivam dok citam vase tekstove . Vracaju nadu ??

 3. Biljana Grbović
  July 20, 2019

  Hvala vam mnogo na komentaru, baš me raduje i daje mi snage za dalji rad.

Write a comment