Zar opet izolacija?

Prošlog proleća smo još nekako uspeli da situaciju sa koronom sagledamo na pozitivan način, ali sada opet izolacija, aaaaaaaa!

,,I šta hoćete da kažete, da treba ponovo da se fokusiram na dobre strane ovog načina života?“

Da.

Samo prvo, da se razumemo, smete da pobesnite, smete da se snuždite… To je noramalna reakcija.

Ali nakon toga…

Koliko god ovo trajalo, mi svaki put ispočetka treba da biramo najbolji mogući odgovor na situaciju, a to je da budemo usmereni na ono što u vezi sa koronom i izolacijom možemo da uradimo i na ono što ona može da nam dobro donese.

Znate vi da sve ima svoj razlog i da se sve dešava za neko veće dobro, ali vam više možda nije jasno kakvo dobro ovde može biti, kad se nama čini da ode sve gde ne treba! Evo da pomognem:

Vi koji se bojite bolesti, znači da vam godinu dana ove teškoće i izolacije nije bilo dovoljno. Ovo je vaša prilika da shvatite da život ne možemo kontrolisati ma koliko upirali.

Razmislite da li ste preduzeli onoliko koliko ste mogli da učinite za svoj imunitet, šta jedete, kad ležete, kako živite, da li ste u kontaktu sa prirodom i onda , ako je na sve to odgovor da, ustanite, širom otvorite ruke i recite: ,,Prepuštam se , neka bude volja Božija!“

Vi koji ste zaposleni kod loših, neodgovornih poslodavaca, kod poslodavaca koji ne brinu o vama, koji vas ostave bez plate čim zatvore firme na par nedelja, budite se, znajte da su to neozbiljni poslodavci, da to nisu ljudi na koje se možete osloniti.  Tražite nove poslove. Da,  u ovo vreme, u svako vreme. Sami smišljajte poslove, učite, prekvalifikujte se, osnujte nešto svoje, obraćajte se ljudima. ,,Ištite i daće vam se, tražite i naći ćete, kucajte i otvoriće vam se.“

Ako ima onih, koji su uradili sve što su mogli, a situacija im je objektivno teška, neka mi se jave, rado ću im pomoći. Ozbiljna sam.

Roditelji, ne kukajte zbog izolacije i online nastave. Neka vam ona bude podsticaj da učinite sve što možete da vaše dete razvije samostalnost i samodisciplinu. Sada je potpuno jasno da više nema sistema koji će ih gurati i upravo ta situacija, ta teškoća može da bude inicijator osvešćivanja i donošenja dobrih novih odluka da promenite nešto u vašoj roditeljskoj praksi i umesto da se nadate, da će nastavnik ili sistem neke stvari rešiti, zasucite rukave i usmerite se na sopstvene moći.

Drugo, deca su sada više nego ikada sa vama, iskoristite taj trenutak da na njih utičete, da ih razumete, da im prenesete pravi sistem vrednosti, da im pričate o svom detinjstvu, da zajedno kuvate…

Vi koji živite u lošim brakovima, ne bežite iz kuće, ova situacija i izolacija učiniće da morate da ste stisnete jedno uz drugo, pogledate u oči, razgovarate, dogovarate se, pa, ili će se vaš odnos poboljšati, ili će vreća pući. Sve u svemu upravo ove okolnosti, vas primoravaju da ne zadržavate status quo i prestanete da gurate probleme pod tepih.

Vi u gradovima, kao i prošlog proleća, bežite na selo, sredite babine i dedine kuće, naložite ponovo stare peći, budite u šumi, upoznajte planine u vašem okruženju, čitajte, molite se, pišite, dajte ljubav onima koji žive oko vas …

Suština priče je da izolacija i  ovo vreme u kom u našim životima ne može da bude mnogo spoljne, fizičke akcije, ali upravo zato imamo priliku da pokrenemo mnoštvo važnih unutrašnjih procesa i promena.

Za opširnije na ovu i slične teme možete pročitati klikom na link.

Radujem se da pomažem!

Biljana Grbović

Write a comment