Kad ,,najmiliji” to nisu

Roditelji su ti najbolji prijatelji, osim kad nisu!

O porodici smo učeni da mislimo kao o najtoplijem i najsigurnijem mestu na svetu, o majkama i očevima kao o požrtvovanim bićima koji nas bezgranično vole, o braći i sestrama kao o nekom ko će uvek biti tu za nas… Zato smo skloni da zaboravljamo da postoje nemajke, manipulatorke, toksične žene koje takođe dobiju decu, neodgovorni i sebični očevi,  braća i sestre kojima smetamo, koji nas doživljavaju kao konkurenciju….

Osvrnite se oko sebe, videćete mnoge bolne primere dece koja su žrtva ,,najmilijih”! Najveća njihova muka sastoji se u tome što oni u isto vreme žele i ne žele da saznaju istinu. S jedne strane, imaju prirodnu snažnu potrebu da o svojim roditeljima lepo misle, a s druge su primorani da ih pogledaju realnim očima da bi bili u stanju da shvate svoju poziciju, te da tako budu u stanju da preduzmu nešto i zaštite sebe.

Nema većeg konflikta unutar neke ličnosti od onog koji se odigrava u duši deteta koje ima zadatak da raskrinka onog koga najviše voli  tj. da se usudi da pogleda istini u oči i da svog roditelja zvanično proglasi za sebičnog, manipulativnog ili agresivnog.

Nema većeg rascepa od onog kad za istu osobu srce kaže:,, Volim je!”, a razum kaže: ,,Ona te uništava!” i nema težeg zadatka na svetu od tog da se sklonimo baš od onih kojima nas srce najsnažnije vuče.

Za sve vas koji se prepoznajete u ovom tekstu predlažem knjigu dr Susan Forward ,,Toksični roditelji” koja obiluje primerima i konkretnim savetima na temu kako prebroditi ovo bolno nasledstvo i spasiti sopstveni život.

Porodica jeste najsigurnija zajednica, ali ne svaka i o tome treba otvoreno govoriti!

U našem društvu se još uvek smatra u najmanju ruku neprimerenim reći nešto protiv nekog ,,svog”, pa taman te on povređivao ili izluđivao 20 godina, on je ,,tvoj”, vi ste porodica i o tome se ćuti!

Nemojte ih, molim vas,  još i osuđivati što su progovorili. Ohrabrite ih da se otvore, njima je ovo pretežak zadatak.  Podržite ih u trenucima u kojima im se pojavi ideja da postave granice i pokušaju da se izbore  za svoju slobodu i svoje potrebe! Umesto komentare tipa: ,,Nemoj tako, to su tvoji roditelji!”,  budite im potpora dok njihova zelena stabljika samopoštovanja ne počne da poprima drvenaste nijanse i ne postane dovoljno čvrsta da može samostalno da stoji uspravno, bez ,,najmilijih”.

Prosledite onima koji su vam pali na pamet dok ste čitali!

Radujem se kad pomažem!

Biljana Grbović

Comment 1

  1. Ena
    April 6, 2023

    Roditelji moga supruga su dva sebična bogata alkoholicara puna mržnje prema svima ,psihički su me zlostavljali godinama dok nisam prekinula svaki kontakt, moj suprug je divan čovek i potpuno je okrenut svojoj porodici .Ljubav koju smo gradili trideset godina je tvrđava koju ne mogu srušiti iako su pokušavali, bez njive podrške smo opstali i stekli svoje bogatstvo, dva divna sina i malu oazu ,zato je ljubav najmoćniji saveznik svakog odnosa i uvek je blagorodna .

Write a comment