Kako raste budući materijalista

Uskoro će decembar, mesec u kom kreće ludilo koje glasi ,,kako naći najbolji mogući poklon za dete koje sve već ima”. Mame jurcaju gradom zajapurene od hladnoće i umora posle posla za ,,baš tom i tom igračkom” jer žele da njihovo dete bude oduševljeno i dobije od Deda Mraza baš ono što je poželelo (tačnije, videlo na reklami)!

Koliko ste puta od savremenih mladih majki čuli komentare tipa:
,,Moje dete hoće da njegova rođendanska torta bude sa slikom Ronalda, eventualno sa figuricama iz Patrolnih šapa.” (Ukoliko uopšte postoji opcija B, jer danas ,,deca znaju šta hoće”)

I mame stvarno kreću u akciju potrage za baš takvom tortom na ženskim fb grupama i naravno, nađu ih jer tržište je uvek spremno da odgovori svim suludim idejama potrošača ako su ovi u stanju da izdvoje dovoljnu količinu novca.
Ni tu se mame ne zaustave, treba im još i dres Ronalda za rođendanski poklon, da iznenađenje bude veće.
Ne mame, ne, ne, ne!

Kad klinci malo porastu, igračke prelaze u patike, telefone, iz godine u godinu zadovoljiti ih je sve teže.
Onda čujete majke četrnaestogodišnjaka koje govore: ,,Ja mu nikada ne bih kupovala te patike od 15 000, ali kad dete druge neće da nosi. Stalno mu pričam da ima mnogo stvari koje su kvalitetne i ako nisu poznate robne marke, ali ne vredi. Ono hoće samo Nike, ostalo mu džabe stoji u ormanu. Ne znam odakle mu to? Ja ga tome nisam učila, ja ne nosim markirano.”

E pa učila si ga, još kako si ga učila, tako što si jurila da mu nabaviš svaku fancy igračku koju poželi, tako što si za svoje dete tražila samo najbolje…Znam radila si to iz ljubavi, ali osvesti se i prestani sa tim! Pa nemaš zašto da se čudiš što sada tvoj princ ili princeza zahtevaju kraljevski tretman, i što kad mu ti kažeš da je to skupo i da za vas predstavlja veliki izdatak, ono nastavlja sa svojim zahtevima kao da nije ništa čulo.
I onda ti mama lepo ideš već petu sezonu u istim cipelama, ali je zato tvoja princeza išla na profesionalno šminkanje, veštačke nokte i nosi Louis Vuitton ranac , jer to sada svi imaju!

Naše mame su za to imale spreman odgovor: ,,Ma briga mene šta drugi rade!”
I svaka im čast!

Niko ne želi da ,,pokvari” sopstveno dete, ali znajte:

MNOGE OZBILJNE GREŠKE SU KOMBINACIJA LJUBAVI I NEZNANJA!

Trošite na vašu decu mnogo više vremena nego novca!

Biljana Grbović

Radujem se kad pomažem!

Comments 2

 1. Marijana
  November 14, 2019

  Draga Biljana, pratim Vase savete i ucim mnogo od Vas. Vec duze vreme. Iako smatram da sam zaista posvecena i osvescena majka, Vi ste prava doza mudrosti za mene… Jedna Vasa recenica me je promenila i unela u sekundi u mene jos vise mira,ljubavi,strpljenja… A, to je: “A, sta je sa njihovom dusom ?! … ” Apsolutno prosvetljenje. Iako sam to znala i pre toga ali svakome treba neko da ga malo “prodrma” … a Vi to tako dobro radite. Procitala sam Vas tekst o materijalizmu i predlozila bih Vam da sledeci tekst bude odgovor/predlog kako decu (i mame) vratiti na pravi put tj put (ne)materijalizma. Da li drasticnim merama ili korak po korak… ?!

  Hvala sto pomazete :*
  Marijana

  1. Biljana Grbović
   November 14, 2019

   Drago mi je da Vam koristi Marijana! Da, odličan predlog za novi tekst, hoću, napisaću! Svako dobro!

Write a comment