menjač pelena zanimanje

“Menjač pelena” – Jedinstveno zanimanje u Engleskoj

Svake godine u osnovnim školama u Engleskoj je sve veći broj dece koja u školu kreću, a da nisu usvojila naviku kontrolisanja mokraće i stolice. Zbog toga su njihovi učitelji u problemu, moraju često da izlaze sa časa, pa su odlučili da imaju jednog koji dežura u klozetu, sa kompletnom opremom za sređivanje guza. Možete li da verujete!?

Doduše, oni u školu kreću sa 5 godina, ali opet, što je mnogo mnogo je! Petogodišnjaci u pelenama, učiteljica da ih pere i presvlači, u školi u toku nastave! Za moj pojam, ž a l o s n o!

A mi ovde “divljaci” u Srbiji patimo za njihovom finoćom u komunikaciji, za njihovom sposobnošću da ne podižu ton. Kod njih mame “ne polude”. To rade samo ove naše mame, domaće.  Englezi ignorišu ružno ponašanje, tolerantni su, imaju strpljenja, pa neće valjda da reaguju na prvu kao naši “primitivni” očevi što planu, pa podviknu.

Ali mene najviše nervira što smo i mi krenuli njihovim stopama! E zbog toga sam ljuta i zbog toga pišem ovaj tekst!

Sve veći broj roditelja i u Srbiji želi da bude tako smiren, tolerantan i odmeren kada komunicira sa decom. Ne želi da ima ni traga ovog našeg mentaliteta, već se upire da bude poput onih roditelja sa televizije, iz filmova koji deci “sve fino objasne i deca sve fino razumeju”.

Ovaj novi model vaspitanja sve više pokazuje svoje pravo lice i molim vas, ne nasedajte, jer deca brzo rastu i odlaze! Naše šanse da utičemo na njih svakim danom su sve manje. Deca nam definitivno u jednom momentu iskliznu iz ruku, osvestite to! Nemamo beskrajno vremena da menjamo taktike.

Možda i najvažnije postignuće u našim životima jeste to da u momentu kada nam deca odu, mi znamo da smo uradili dobar posao, podigli dobrog i sposobnog čoveka. Da to nećemo postići prateći ovu tolerantnu logiku, meni je sasvim jasno!

Još jednom, nemojte biti naivni, ne pratite trendove, razmišljajte svojom glavom i postupajte po zdravoj pameti. Dozvolite sebi da se ponašate prirodno u roditeljstvu, da budete autentični, kažete šta mislite, iskažete svoja osećanja. Nije smak sveta ako zaličite na svoju mamu, bolje na nju nego na Engleze. Ako na neku stranu treba da skliznemo, ona strana koja je od naših roditelja je sigurnija.

Nije bilo ok sve što su naši radili, daleko od toga, ali  hajde da unapređujemo ono što su nam oni dali, a ne da usvajamo neproverene modele.

Lakše mi je kad znam da sam ja svoje rekla i pokušala da vas ovako srpski, prosto “opasuljim”!

I da, namerno sam rekla u klozetu, ne u toaletu, a najbolje bi bilo da sam rekla u nužniku, samo za početak teksta bi to bilo previše!

Biljana Grbović

Write a comment