strpljenje šveđana

Strpljenje Možemo li biti strpljivi?

Nedavno sam bila u Švedskoj. Verovatno svi očekujete pozitivne utiske i oni i jesu zaista takvi. Ali ono što mi je izazvalo najsnažniji utisak kada je u pitanju vaspitanje je to koliko su članovi ovog društva STRPLJIVI.

Prvog dana  smo otkrili magično dugme na semaforima koje možete pritisnuti kada želite da automobilski saobraćaj stane i vi peške pređete ulicu. Nije nam na pamet palo da možda ipak pustimo automobile kad imamo mogućnost da iskoristimo ,,naše pravo”. Naravno, koristili smo ga uvek i odmah, čim stanemo!

Međutim, zamislite čuda, Šveđani tu mogućnost ne koriste. Oni strpljivo puštaju automobile i pritiskaju dugme samo u slučajevima kada je gužva velika i kada vide da neće uskoro preći.

Zaista smo se zastideli. Zašto smo toliko nestrpljivi, čak na određen način agresivni da se naša potreba zadovolji odmah?

Razumem ja nas, situacija u kojoj smo živeli nas je tome naučila, ali sam sigurna da bi nam bilo lakše kada bismo to promenili. Sami sebi tako podižemo nivo stresa! Da vidite samo Šveđane kako opušteno posmatraju  okolinu dok čekaju da se saobraćaj sam zaustavi! Blago njima!

Hajde za početak da budemo svesni ove naše karakteristike! Vežbajmo strpljenje zajedno sa našom decom!

Biljana Grbović

Radujem se kad pomažem!

Ulice grada

Comments 2

 1. Jovana
  August 1, 2018

  Kod nas se izgubilo poštovanje u društvu, tolerancija, ravnopravnost…Smatramo sebe vrednijim od drugih, na svakom koraku očekujemo privilegije…
  Šveđani su strpljivi jer ne žure da dokažu onom drugom da su vredniji od njega…
  Kad bi tako počeli da gledamo jedni druge, ne bi bilo tenzije u pošti, u domovima zdravlja,u saobraćaju…

  Veliki pozdrav!
  Jovana.V.Nenadić

  1. Biljana Grbović
   August 5, 2018

   Razumem Jovana šta želite da kažete.Naš narod je zaista pun gorkih iskustava koja su nas usmerila tako da budemo pomalo grubi, frustrirani, pa zbog toga i toliko borbeni kada je reč o zadovoljenju ličnih potreba. Ipak, ne treba da zaboravimo, da muka može i da nas oplemeni.Verujem, sudeći i po vašem komentaru, da je mnogo onih koji priželjkuju da se kao narod razvijemo u smislu odmerenosti, kulture, strpljenja… Upravo zbog toga smatram da je tema vaspitanja, jedna od osnovnih tema u društvu i njome se bavim sa nadom i verom da možemo drugačije. Srdačan pozdrav i hvala na komentaru Jovana V. Nenadić!

Write a comment