zene koje hvale svoje muzeve

Muški ego Da li je istina da pametna žena hvali svoga muža

Ovo je stari zaključak, davno postavljen kao aksiom, da  ,,mudre žene hvale svoje muževe”.  Ali da li on zaista ima svoju težinu?

Nisam čula da uopšte postoje polemike na ovu temu, a kad o ovome razmišljam, u meni se nešto buni!

Činjenica je da svima nama prijaju pohvale, ali ne sa ciljem i predumišljajem, ne usiljene, ne prazne, već one spontane, iskrene i realne. Zašto bi se po tom pitanju muškarci razlikovali od žena?

Drugo, zar to nekako ne podrazumeva određenu vrstu manipulacije drugim čovekom? Ne verujem da bilo koji zreo muškarac to želi, čak ni sa dobrom namerom. Mada je pitanje koliko ove ,,mudre žene” uopšte imaju dobru nameru. Mislim da se iza poduhvata hvaljenja i obožavanja svog muškarca, često krije potreba da od muškarca dobiju ono što njima treba, ili što bi rekli, da on igra kako one sviraju.

Treće uvek sam mislila da je dobar iskren partnerski odnos osnovni put ličnog razvoja, prostor u kom glačamo svoje oštre ivice, koji nam pomaže da postanemo nesebičniji, da prevaziđemo egoizam… Zar to nije u totalnoj suprotnosti sa ciljem ovih žena? Zar one ne nastoje da hrane i jačaju ego svojih muževa? Zar našem društvu nedostaju ljudi ogromnog ega ili baš suprotno, oni smireniji?

Jasno mi je da postoje parovi koji uživaju u ovoj igranci (oboje, ne samo muškarac). Ali ovim tekstom želim da postavim pitanje: ,,Da li je to dobar put?”

Biljana Grbović

Radujem se kad pomažem!
Ili barem otvaram teme za razgovor i razmišljanje!

Comments 4

 1. Mima
  November 1, 2018

  Delim vase misljenje skroz. No vec imam dovoljno iskustava I ako ne bas previse god da vam kazem da zivot ipak funkcionise bas kako kazu “mudre zene”. One dobiju sve sto zele,a mi na kraju ostanemo same sa besom u sebi I ptanjem…zasto je sve komplikovano kada moze jednostavno na fer-play 🙁

  1. Biljana Grbović
   November 1, 2018

   Draga Mima, žao mi je što ste sami 🙁 Ipak, verujem da to nije zato što ste niste primenjivali postupke ,,mudrih žena”. Ja ih ne primenjujem i nisam sama. Slično je i sa mnogim mojim prijateljicama, dakle ne igraju ove igre, a imaju dobre brakove. Razlog je, sasvim sigurno, na nekoj drugoj adresi. Hvala na iskrenosti i otvorenosti i želim vam ljubav!

 2. Nadica
  November 1, 2018

  Srećom, nisam ovu “mudrost” dobila u amanet… Zahvaljujući tome sam slobodna žena koja ima muža!
  Pravo kažeš Biljo, obostrana manipulacija…

  1. Biljana Grbović
   November 1, 2018

   Obostrana manipulacija, zajednička igranka! Hvala Nado!

Write a comment