da li ste popustljiv roditelj

Da li sam popustljiv roditelj

Pitate se,, Da li sam popustljiv roditelj?” Odgovorite iskreno na ova tri  pitanja i biće vam jasno:

 

 1. Da li imate osećaj da se sa decom stalno nešto raspravljate?

 

 1. Da li ponekad pristanete na ono što ne želite samo da izbegnete scenu?

 

 1. Da li se nakon što detetu nešto odbijete tj. uskratite , dugo preispitujete i osećate kao loš čovek?

 

Ako ste na prvo pitanje odgovorili sa DA, to je zato što vaše granice postoje načelno, ali nisu dovoljno transparentne, efikasne, jasne.

 

Ako ste na drugo pitanje odgovorili sa DA, to je zato što je moć u vašoj kući data u pogrešne ruke. Vi se bojite detetove reakcije, ne ono vaše, vi strahujete od njegovih napada besa, ružnih reči, durenja, uvreda, emotivnog uslovljavanja, ponašanja kojim vas kažnjava…

 

Ako ste na treće pitanje odgovorili sa DA, to je znak da niste dovoljno samopouzdani u roditeljskoj ulozi, a verovatno i inače u životu.

 

 

Zašto sam popustljiv roditelj?

Možda ste rasli uz prestroge, grube, nedovoljno emotivno pismene roditelje, pa ste kao mali doneli odluku ,,Ja sigurno neću biti stroga kao moja mama ili kao moj otac!“ Bojim se da ako odbijem dete, ono može prestati da me voli i da će misliti o meni loše, baš kao što sam ja kad sam bila mala mislila da su moji roditelji prestrogi!

 

Možda ste osoba koja je učena da koliko ugađa drugima, toliko vredi! Ovo je čest obrazac, naročito za žensku decu, da su odgajana tako da se osećaju važnim, vrednim, ispunjenim samo onda kada su tu za druge, kada čine, kada udovoljavaju, pomažu, štite, saosećaju, teše i slično.

 

Možda ste jednostavno zbunjeni količinom informacija koje nudi 21. vek, pa ne znate kome treba da verujete. Moj savet na tu temu je uvek isti, slušajte one čija vam se deca dopadaju. Ako je rezultat dobar, onda sigurno nisu bili ni prestrogi, ni popustljivi roditelji.

 

Da li to što sam popustljiv roditelj može da se prevaziđe?

Da, može, vrlo uspešno, ali ne preko noći. Za ovu promenu potreban je kontinuitet u radu na sebi, ali vreme i energiju koju u ovo uložite biće vaša najvrednija investicija.

 

Šta treba da radim ako shvatim da sam popustljiv roditelj?

Prvo, raščistite svoje stavove na temu vaspitanja!  Kad budem jasno znala šta se od mene kao od majke tj. oca tačno očekuje, tek tada to mogu da ispunim. Dakle, prvo moram doći do jasnih saznanja kako izgledaju dobri roditeljski postupci, tj. da ste sigurni šta je strogo tj. prestogo, a šta popustljivo ponašanje, šta je za dopuštanje, šta za zabranu, šta je za pregovore, a šta za naredbu itd.   

Upoređujte svoje stavove sa stavovima ljudi čija vam se deca dopadaju i ako su njihovi rezultati bolji, budite otvoreni da odustanete od svog viđenja stvari jer nisu njihova deca slučajno samostalnija, zrelija, odmerenija…

 

Drugo, radite na sebi! Ovo je primarno!

Deca ispituju naše granice tj. oni vrlo direktno proveravaju koliko smo verodostojni, čvrsti, ili još tačnije koliko sami sebe poštujemo, koliko smo autentični i da li smo spremni da u životu uzmemo moć u svoje ruke! I tu nema izvlačenja, ne možete ih prevariti. Svoju decu ne! Pred sopstvenom decom čovek zapravo bude najokrutnije raskrinkan, ogoljen do kraja.

 

Treće, vežbajte se u postavljanju granica na silu! Nema veze što vam je neprirodno da budete stogi, što to niste vi. Nije vam na početku bilo prirodno ni kad ste učili da vozite bicikl, pa nakon par neuspelih pokušaja, ono što se činilo nemoguće, ipak se desilo. Dakle, samo napred. Govorite rečenice koje nisu vaše, ali ste ih čuli npr. od mene i zapamtili kao što je ,,Tim tonom nećemo razogvarati.“

 

Četvrto, nemojte nikada udovoljavati zahtevu koji vas vređa, koji vas ponižava! 

 

Peto, ne zapetljavajte se u opravdavanje, izgovore, objašnjenja. To čine samo popustljivi roditelji. Češće birajte NEĆU nego NE MOGU. Što manje reči, što manje objašnjenja, jer se svaka nova rečenica otvara detetu šansu da se ,,nastavlja“, pa dođete na onu ,,Ja jednu, a on sto!“

 

Šesto, obezbedite sebi podršku za nov način ponašanja i razmišljanja! Idealno je da to bude drugi roditelj tj. vaš parner, ali ako je to nemoguće, nađite drugu osobu od poverenja, koja će biti tu za vas kad vas uhvati preispitivanje i ideja ,, Da nisam možda preterala?!“

 

Sedmo, očekujte napad, budite spremni na njega! Naivno je misliti da će vaše novo postavlljanje granica lako proći!  Neće! Vaše dete će vam možda svašta reći ,,Mama glumi neko ludilo! Utripovala se!“ A možda i po koji odrasli u vašoj okolini ,, Koga ti zavaravas?! Do juce si na to pristajala, a sad kao sve ispočetka!  Šta ti mislis ko si, ko ti je napunio glavu tim glupostima?!“  Dakle, sve ovo je za očekivati, spremite se na udarce i otpor.

 

Osmo, nemojte čekati zgodan trenutak da počnete, takav je svaki , svaki je zgodan.

 

I za kraj znajte, tek kad budete spremni da se detetu ne sviđate, tek onda ste spremni da sačuvate granicu! Stavite detetovu budućnost ispred vaše potrebe da mu se dopadnete!

 

Nadam se da ćete nakon ovog teksta na pitanje ,,Da li sam popustljiv roditelj?” odgovarati sa ,, Bio sam, ali više neću!”

 

Biljana Grbović

Radujem se kad pomažem! Slobodno mi se obratite ako vam je potrebna pomoć!

Ili pogledajte šta predlažem u priručniku za roditelje !

Comments 10

 1. Tijana
  September 22, 2021

  Ja sam na prvo pitanje odgovorila sa da. Medjutim, ovde pricate o detetu koje odgovara, dok ja imam dete koje cuti, klima glavom na sve sto ja kazem, a opet uradi ono sto sam rekla da ne sme. I opet ide moja prica iznova, njegovo klimanje glavom i prekrsi dogovor tj ono sto sam ja postavila kao granice. Nisam popustljiva, nemam emocije prema tome da li se ja svidjam ili ne detetu, da li me voli ili ne, ali ne znam kako da prekinem taj zacarani krug. Lakse bi mi bilo da se raspravlja samnom.

  1. Biljana Grbović
   September 23, 2021

   Draga Tijana, ipak jeste popustljivi. Popustvljiv je svako čije granice mogu da se krše, a vaše, očigledno, mogu. Deca imaju različite metode. Ne raspravlja se svako dete. Neka ćute i rade po svom, kao vaš sin, neki nabijaju roditeljima osećaj krivice, neki manipulišu svojim emotivnim stanjima, neki prete da će se povrediti…Taktike su različite, ali cilj je isti, uraditi po svome. Veoma je važno da prekinete taj začarani krug. Ako ne možete sami, uz pomoć teksta, tu dosta smernica imate, potrežite pomoć.

   1. Tijana
    September 23, 2021

    Hvala na odgovoru, Biljana.
    Jasno je meni da problem postoji, ali ne razumem kako mogu da kazem da sam popustljiva (ne bezim od toga, samo ne razumem), kada sam jasna u instrukcijama, ne odstupam od onoga sto kazem, postujem svaki dogovor,.. ili se popustlji ost ogleda u necem drugom?

    1. Biljana Grbović
     September 23, 2021

     Pozotvite me telefonom, pojasniću vam. Imate broj na sajtu.

 2. Cveta Cvetic
  September 25, 2021

  Dobro vece. Na koji nacin mogu da prevazidjem potrebu da se detetu dopadam ? Hvala

  1. Biljana Grbović
   September 26, 2021

   Dobro veče Cveto! Radite na sebi, tj. osvestite zašto imate potrebu da se dopadate, a zatim menjajte životne obrasce i sistem uverenja. Moj predlog je da zatražite podršku nekog ko vas u tom procesu može voditi da biste brže i efikasnije stigli do cilja.

   1. Cveta Cvetic
    September 28, 2021

    Hvala Vam. ☘️
    I ja sam istog misljenja, Vas savet mi je samo potvrdio ono o cemu vec duze vreme razmisljam.

    1. Biljana Grbović
     September 29, 2021

     Drago mi je. Radujem se kad pomažem!

 3. Radmila Matijevic
  November 21, 2021

  Poštovanje Biljana. Ja sam svesna da sam popustljiva i da to nikako nije dobro. Pokušala sam da stojim iza svojih reči i ograničenja ali mi ne uspeva, a već se brinem jer sin polako ulazi u pubertet (13 godina ima). Svaki savet je dobrodošao, kako da budem dosledna? Hvala

  1. Biljana Grbović
   November 22, 2021

   Znam da će zvučati otrcano, ali jedini pravi odgovor je da se razvijate, da radite na sebi kako biste preuzeli odgovornost za svoju nedoslednost.

Write a comment