pravo vreme

Kad je pravo vreme da dete….

 

Za većinu stvari u životu postoji pravo vreme. Nije sve jedno kada će u životu našeg deteta neke stvari doći na red!

 

U prvim godinama života formira se emotivna stabilnost osobe! Ako tada ne budemo uz dete, ako ga ne privijemo uz sebe, ma koliko ga kasnije voleli, to će ostaviti trajnu posledicu i od njega napraviti emotivno gladnog čoveka!

 

Ako dozvolimo da nam dete prvih par godina života bude pasivno, zagledano u ekran, to će zauvek odrediti broj njegovih sinapsi!

Ako dozvolimo da vaša deca ne rade rukama, njihov intelektualni potencijal nikada neće biti razvijen u potpunosti! Prve godine života formiraju dominantno broj sinapsi u mozgu,tada je pravo vreme.Kasnije možete ići na beskrajno mnogo radionica,  potencijal vašeg deteta biće manje više definisan.  Inteligencija je gotovo trajna karakteristika čoveka. Kasniji napredak ili gubitak inteligencije, moguć je samo u nijansama.

Greške koje su napravljene zbog toga što je malom detetu dat telefon u ruke  su nenadoknadive!

 

Ako deci u školi u pravo vreme ne ponudimo sadržaje u koje je potrebno dublje intelektualno zaroniti, naša deca zauvek će imati potrebu da ostanu na površini tj. postaće intelektualno lenje ili intelektualno inertne osobe! Ovo se veoma teško i veoma retko prevazilazi. Ljudski mozak atrofira, kao i mišići i ima tendenciju da očuva nivo aktivnosti na koji je naviknut.

 

I kada je reč o socijalizaciji, stvari su identične. Sve treba odraditi u pravo vreme!

 

Ako malu decu ne naučimo da poštuju potrebe brata i sestre, bake i dede, dok su u našoj kući, nakon što period detinjstva prođe, zauvek se gubi prilika da od njih napravimo empate, tj. ljude kojima su tuđa osećanja važna. Oni to sami od sebe u odraslom dobu ne mogu načiniti. Ustvari, nije toliko stvar u tome što neće moći, već neće želeti. Njima neće biti jasno zašto bi se neko ,,opterećivao drugima“.

 

Ako ih u detinjstvu ne naučimo da se povinuju, zauvek će ego vladati njihovim životom. Igra moći obeležiće sve njihove međuljudske odnose, a gordost  zauvek udaljiti od velikih životnih radosti.

 

Ako im u prvih 10 godina života uskratimo vreme za igru, ubićemo nepovratno njihovu kreativnost!

 

pravo vreme

Ako svoju mladost ,,ne izduvaju“ i u periodu od 13 do 19 ne steknu prve simpatije, ne ostvare prvu komunikaciju sa suprotnim polom , postoji mogućnost da trajno ostanu usamljeni.

 

Ako budemo učili decu da se životni partneri traže nakon tridesete, zadesiće ih sasvim sigurno veoma slaba ponuda! I nema nazad, gotovo, prošlo! Svi kvalitetni partneri već će biti zauzeti.

 

Ako im budemo poručivali da za decu ima vremena, i da je važno da prvo razviju karijeru i proputuju, pa tek onda dobiju porod, kad budu spremni, ogromne su im šanse da će morati na veštačku oplodnju.

 

Ako smatramo da naša deca treba da otpočnu sa radom i odgovornošću onog dana kada odu iz naših kuća, možemo biti gotovo sigurni da će to biti nikada!

 

Biljana Grbović

Radujem se kad pomažem!

Write a comment