Kako najbolje iskoristiti raspust?

Konačno raspust! Ali kako da ih organizujem da ne provedu dva  meseca na telefonu?

 

PRVO, OBEZBEDITE DRUŠTVO!

Kako kaže naš pesnik: ,,Kad imaš druga, imaš sve!” (Dragan Lukić)

Počnite od toga što ćete se raspitati kada društvo putuje jer  možda postoji mogućnost da svoju organizaciju lako možete prilagoditi tome i najbolje iskoristiti raspust. Što bi tinejdžeri rekli, nije mala stvar imati s kim ,,blejati”, pa onda nije problem ni malo se oko toga ,,cimati”.

Zamislite kolika će biti dečja radost ako uspete da organizujete da vaše dete provede par dana kod najboljeg druga iz razreda ili da on vama bude gost. Zapravo idealno je da se realizuje i jedno i drugo u različitim terminima. To će biti veća uživancija od bilo kakvog drugog putovanja. Tri dana kod drugarice, pa onda nakon nekog vremena, tri dana ona kod vas. Divota!

Ako je to nemoguće, pozovite i braću i sestre od tetke, ujaka, strica u goste. Nije čak naročito ni važno da se deca međusobno sjajno slažu. Bitno je da se nešto dešava i da društva ima. I od onih sa kojima je teško, deca uče neke važne socijalne veštine i dani će biti sadržajniji a deca će dobro iskoristiti raspust.

Nova socijalna iskustva, pogotovo ona koja se stiču zajedničkim životom su deci, pogotovo nakon perioda korone, više nego potrebna.  

 

DRUGO, OBEZBEDITE  KONTAKT S PRIRODOM !

 

Mnoga deca nisu uopšte svesna koliko im priroda nedostaje i baš zato mi odrasli imamo odgovornost da ih sa njom zbližimo, pogotovo za vreme raspusta! Mnogi od nas žive u gradovima, zato je selo ili još bolje neka šuma  idealna destinacija da najbolje iskoritite raspust i period leta!

Mnogi od vas će reći da nemaju gde decu da pošalju, ali hajde da o tome još jednom pošteno razmislimo! Možda se ipak pojavi neka ideja. Retki su oni koji zaista nemaju nikoga na selu. Činjenica je da mnogi tu mogućnost ne koriste jer njihova deca to ne žele, jer tamo nemaju interneta, nemaju uslova na koju su navikli, nemaju društva…Čini im se da će se tamo smoriti. E baš tamo je najbolje! Ja bih ovde bila spremna da kažem da decu po ovom pitanju i ne treba mnogo slušati, već ih jednostavno spakovati i odvesti.  Dobrobiti od ,,smaranja” na selu će biti višestruke.

Ako pak zaista nemate opciju boravka u sredini koja sama po sebi kreira kontakt s prirodom, onda se usmerite na opcije koje sam grad nudi. Npr. neka ovog leta vaše dete  najbolje iskoristi raspust i nauči da peca ili da vesla ili da prepoznaje biljke, zvezde, provodi vreme sa psom, uči jahanje ili izučava ptice…Neka dovoljno šeta, vozi bicikli ili pliva u reci, neka posmatra zalazak sunca. Neka samo sedi na klupi u parku umesto na garnituri u dnevnoj sobi i ne samo da će iskoristiti raspust već će postajati bolji čovek.

 

TREĆE, NAPRAVITE LISTE AKTIVNOSTI

Kao prvu aktivnost, odmah nakon raspuštanja, predlažem generalno sređivanje sobe, što podrazumeva da izvade sve svoje stare knjige i sveske, razvrstaju ih, prodaju ono što se može prodati… Isto to mogu da urade sa garderobom. I naravno trebalo bi da zaista generalno srede svoju sobu, što znači pomeraju nameštaj, perufioke, ormane… Neka to rade sami ako su stariji od npr. 10 godina i neka to urade pošteno.                                        Kada soba zablista, i oni će se dobro osećati, ma koliko negodovali na početku.

U toku leta i raspusta vaša  deca mogu da nauče razne korisne životne veštine, npr. da kuvaju, da zašiju dugme, da operu automobil, pokušaju da poprave neki sitan kvar, naduvaju gume na biciklu, nauče    slepo kucanje na tastaturi …

Iskoristite raspust tako što ćete pokušati da zainteresujete dete za neki novi hobi kao što su npr. izrada maketa ili vitraža.

Podsetite ih da postoje spomenari i dnevnici. Deca od njih često brzo odustanu, ali je dovoljno vredno i samo da započnu.

Naučite ih da pišu ciljeve i organizuju svoj planer za narednu godinu (nije prezahtevno i nije nerealno, moja deca to rade) . Ovo je mnogooooo korisno.

Na kompjuteru se takođe može provesti i te kako kvalitetno vreme. Zato nemojte deci  braniti da budu na računaru. Igranje igrica svakako ograničite, ali zato predlažem da motivišete decu da nauče da na računaru urade neke važne stvari. Npr. za male bi bilo odlično da nauče kako da naprave dobru prezentaciju, za starije da otvore neki blog… Ili kako da koriste Photoshop… Ima tu veoma korisnih stvari i mnogo tutorijala na internetu. Samo napred, iskoristite raspust! Računarske veštine su budućnost! Izdvojte vreme da sa njima porazgovarate o tome šta ih od ovih oblasti zanima. Neka vam pokazuju šta su naučili i neka uživaju.

 

I NA KRAJU, PROMENITE ODNOS PREMA DOSADI

Raspust  koji se iskoristi bez malo dosade i nije neki raspust. Trenuci dosade kao da raspustu daju dublji smisao. Ako nje ne bude, dete opet neće imati prilike da razmišljaju o onome o čemu se misli samo kad ima dovoljno praznog hoda.

 Sećam se koliko je dosade bilo u mom detinjstvu i o čemu sam sve  baš tada promišljala… Tako je dragocena za mene bila ta dosada! Sedela sam na klupi u selu, ispod lipe, gledala crvene bube koje se po njoj penju satima. To je bilo vreme u kom sam naučila gde su rešenja i otkrila šta sve može da mi donese tišina.

Ako im bude dovoljno dosadno, možda će  čak vaša deca uzeti i nešto da pročitaju!

I za kraj, najvažnije:

Ako  ipak budete iskoristili raspust tako što ćete ih gledati kako sede par sati dnevno sa telefonom u šaci, bez obzira na to što im prigovarate, znajte da ste saučesnik tj. da ste vi to odobrili.

Za više detalja o ovoj temi možete pročitati klikom na link.

Poznajem mamu koja svaki dan kad krene na posao, u svoju torbu popakuje kablove!

Biljana Grbović

Radujem se kad pomažem!

Write a comment