Roditelji, sada se držite!

Roditelji, sada se držite!
 
Raspustiti već raspuštenu decu, bilo bi pogubno. Ne dozvolite vašoj deci da traće vreme!
 
Umesto toga, PIŠITE IM LISTE SA ZADUŽENJIMA SVAKOG DANA!
 
Ne zavaravajte se, oni se neće sami od sebe setiti da treba da rade ili uče, niti će ih sat vremena nastave preko TV aktivirati. Potrebno je da ih vi zapolite! Vi ili niko!

Insistirajte na:
1. redovnom učenju 
Štampajte im listiće, aktivirajte zbirke, zadajte zadatke, nabavite lektire, dajte im istraživačke zadatke…Dakle dodajte im posla vrlo konkretno.
 
2. fizičkim poslovima 
Deca koja imaju bašte su u velikoj prednosti, neka kopaju, spremaju zemlju za prolećnju sadnju, grabuljaju, čiste, orezuju i slično… Gradska deca mogu da peru sudove, usisavaju, brišu podove, starija da kuvaju, peglaju…) Neka u tom smislu vama ovo bude period odmora.
 
3. ograničenoj upotrebi tehnologija na 1h
Ovde nema polemike i nema dodatnih objašnjenja. Jednostavno uzmite ili isključite. Stisnite zube, oni će se buniti, ali vi budite jači! Kraj!

Ne dozvolimo da se razvlače po krevetu par meseci, to će ih učiniti još lenjim i inertnijim, a generacije su nam već takve!
Dakle, rad i učenje naše dece sada je samo naša odgovornost. Ovog pute ne možemo se vaditi na škole i sistem.
Ovo vreme će nas suočiti sa sopstvenom decom i sopstvenim slabostima!

 I za kraj, znajte da će uvek  jedan deo dana, dosta veliki deo dana ostati neiskorišten i to treba tako da bude. Ne bojte se dečje dosade. Tu ne treba da se angažujete, ne treba da ih zabavljate, da se sa njima igrate. Pustite ih da sopstvenom glavom nađu rešenje za tu situaciju tj. da smisle čega će se igrati ili kako će se animirati. Uostalom, dosada uopšte nije loša stvar. Mnoge korisne stvari se rade samo kada ti je dosadno!
 
Biljana Grbović
Radujem se kad pomažam!

Write a comment