Stres, umor i nedostatak vremena zaposlenih roditelja (10 realnih načina za njihovo prevazilaženje)

10 načina kako smanjiti stres, odmoriti se i imati vreme za sebe, svog partnera i svoju decu

 

U vreme u kom smo mi rasli, bilo je normalno imati mirno popodne. Današnji roditelji, ali i deca se ne zaustavljaju. Kad stignu s posla, odnosno iz škola i vrtića, ubacuju u usta nešto na brzinu, ako uopšte dođu kući da ručaju, uključuju neku mašinu, pogledaju domaći u trku i sedaju ponovo u automobil, obilaze prodavnice, čekaju u nekim redovima, vuku torbe za trenige, voze decu na aktivnosti, a ona smoždena od ritma kojim žive gledaju bledo kroz prozore automobila… Faremerice se često ne skidaju po čitav dan. Predaha često nema sve dok se ne sručimo u krevet prazni, pomalo tužni bez očiglednog razloga, gladni utehe, smisla, pažnje, razumevanja, sebe, odmora, partnera….svega.

Tužno je to.

Ne mora tako.

I sama sam dugo mislila da se danas tako živi i da to nije pitanje našeg izbora. Više ne mislim tako. Osvojila sam slow motion ritam u 21. veku i sa vama delim ono što sam zaključila da je važno.

 

 1. SMANJITE BROJ DODATNIH AKTIVNOSTI

Od velikog broja različitih angažovanja, promašićete osnovne ciljeve. Mališanima je najvažnije da se igraju i samostalno uče! Vama je najvažnije da ste u kontaktu sa sobom i svojim najmilijima. I za jedno i za drugo potreban je mir i vreme. Dakle, samo hrabro smanjite! Nećete propustiti, profitiraćete!

Moj predlog za decu predškolskog uzrasta je jedna ili nijedna dodatna aktivnost.

Za decu nižeg školskog uzrasta jedna zahtevnija aktivnost i eventualno druga koja se dešava jednom nedeljno npr.

Za decu višeg školskog uzrasta dve ozbiljnije aktivnosti na koje oni uveliko mogu sami da idu.

 

2. UPIŠITE DECU NA AKTIVNOSTI KOJE SE NALAZE U VAŠOJ BLIZINI

Kada budu starija, vaša deca će imati širi spektar izbora aktivnosti, ali dok su mala, mudro je ograničiti ih na ono što imate u okolini. Ne, to nije sebično, to je odlično iz više razloga:

 • -Nije i ne treba da bude dečja potreba uvek iznad roditeljske. Neka deca uče da se svet ne vrti oko njih.
 • – Ranije ćete moći da ih puštate da idu sami.
 • -Upoznaće decu iz komšiluka.
 • -Upoznaćete roditelje iz komšiluka pa ćete moći da se međusobno ispomažete oko dovođenja i odvođenja male dece.
 • -Ne morate da palite automobil i dodatno se stresirate oko gužve u saobraćaju i parking mesta.
 • – Nastavnici stranih jezika mogu dolaziti kući ili raditi online.  (Nama se ovo pokazalo znatno efikasnije i tako smo funkcionisali sa sva tri deteta.)

 

3. ORGANIZUJTE SE UZ POMOĆ PAPIRA I OLOVKE

Što ste lošije organizovani, to više imate razloga da non-stop negde trčkate. Kada npr. imate za par dana u napred smišljeno šta ćete kuvati, nabavku možete obaviti u jednom cugu, ali ako svaki dan smišljate, tj. ne planirate u napred, biće tu mnogo trčkanja do prodavnice.

Jedan od najvećih izvora stresa jeste stalno prekidanje aktivnosti kojima se bavimo, a to se upravo dešava onim neorganizovanim. Dakle, planirajte kada ćete nešto obavljati, kako da vas u tom poslu što manje prekidaju, razmišljajte da li imate sve što vam je potrebno pre nego što počnete i slično… Bićete efikasniji, manje rastrzani i živećete mirnije. Nije problem popodne nešto raditi, već je problem stalno negde žuriti.

 

4. UPOZNAJTE I KORISTITE PREDNOSTI 21. VEKA

Npr. počnite da koristite besplatne dostave kojih ima mnogo. Mi koristimo besplatnu dostavu Univer exporta i odlično time štedimo vreme. Naručimo za 5 minuta preko računara, umesto da izgubimo sat ili dva za veliku nabavku. Plaćajte račune preko telefona, šaljite mejlove sa upitima umesto da odlazite do institucija i čekate u redovima da saznate šta vam treba i slično…

 

5. VEŽBAJTE U SOPSTVENOJ REŽIJI

Tačno određeno vreme uvek opterećuje, stvara stres da se stigne, ubrzava…Kada vežbaš sam, vežbaš kada tebi odgovara. Meni to savršeno leži. Doduše, ja ne vežbam ?, ali se šetam, trčim ili fizički radim.

 

6. DELEGIRAJTE DEO SVOJIH OBAVEZA

Da biste imali više vremena, važno je da naučite da ne morate sve vi i sve sami. Veoma je korisno da osvestimo da je ok zaposliti decu, da je to čak šta više odlično i za njih i za nas. Ne mnogo, ali redovno. Svakodnevno osmišljavajte malene zadatke za svoj podmladak. Jesu njihovi prstići nevešti, ali dajte im priliku da se uvežbaju i uskoro ćete osetiti veliko olakšanje. Npr. nek svako dete sredi po fioku, dve dnevno i za par dana spremljena kuhinja, a to znači da ste vi uštedeli jedno čitavo popodne, a vaša deca postala odgovornija, samostalnija i stekla radne navike.

 

7. DISCIPLINUJTE DECU

Istina je da nam deca često nisu dobro disciplinovana i da nam se čini da je nemoguće biti s njima dugo tj. da je sve bolje od ostati u četiri zida. Kažu mnoge mame: ,,Izludeće.“ I ja ih razumem. Deca danas maltretiraju roditelje da ih zabavljaju jer odrasli na žalost ne umeju da postave jasne granice i uspešno ih odbiju. Zato roditelji često biraju da idu, nije važno gde, nija važno zašto, samo da se ide, da se ne ostane kod kuće i ako to nerado priznaju čak i sebi samima.

 

8. OTVORITE SE ZA IDEJU DA JE DIVNO ŽIVETI  MIRNO

Uvedite rituale koje volite! Npr. popodnevna kafa, kojoj se radujete i vi i partner, kao deo dana koji je rezervisan za vas, za komunikaciju, za planove, za preispitivanje svojih strategija u raznim životnim oblastima itd. To može biti odličan magnet koji vuče da ostanete kod kuće i oduprete se užurbanom ritmu i potrošačkom mentalitetu.

 

9. NE BEŽITE OD SAMOĆE I SUSRETA SA SOBOM

Ljudi će često reći ,,Volim da se uvek nešto dešava. Mi stalno negde zujimo.“ Da, na žalost oni ni ne vide šta rade. Boje se dosade, boje se mirnog popodneva, boje se da budu sami, boje se da imaju vremena za neku knjigu, jer onda ne bi imali izgovor zašto ne čitaju, boje se da ih ne uhvati depresija jer ne mogu u tišini svoje sobe bežati od problema, boje se istine o sebi i svojih osećanja.

 

10.USTAJTE RANO

Stvar je vrlo jednostavna – kad na vreme krenete, mnogo više stižete. Jutarnji sati su najvredniji. Gledam da sve važno obavim čim se probudim i onda mogu da razmišljam ležerno tj. da dalje kroz dan idem s idejom: ,,Koliko stignem, stignem“.

 

Ukoliko želite da vam redovno stižu obaveštenja o novim tekstovima, ostavite podatke!

Radujem se kad pomažem!

Biljana Grbović

Trigger goes here

Comments 2

 1. Dobrinka
  December 1, 2020

  Hvala na podeljenom teksu, rado bih citala i vase druge…

  1. Biljana Grbović
   December 1, 2020

   Drago mi je Dobrinka. Nadam ste da ste se prijavili na mejling listu. Ako niste, to je posao od jednog minuta,i onda će vam sigurna stizati redovno novi tekstovi. Mene inače vrlo raduje kad pomažem!

Write a comment