Uskršnji praznici

Uskršnji praznici, vreme za obilazak evropskih metropola ili vreme za porodične i duhovne vrednosti?

Sve češće čujem pitanje:  “Gde ćete za praznike?”. Pomislim – Kako gde ću, pa zna se gde ću biti za Uskrs, zna se i šta ću, i sa kim ću. I ne samo za Uskrs, nego i za Veliki Petak, Veliku subotu, drugi dan Uskrsa… To je nešto što se zna vekovima i što ne bi trebalo biti predmet diskusije.

Kažu: “Jeste malo bezvezno putovati za Uskrs, ali tada nam jedino odgovara.

Nije malo bezvezno… mnogo je! Evo i zbog čega…

Vaskrs je najveći hrišćanski praznik! To je svečanost, radost, duhovna pobeda, vreme ljubavi i porodice na okupu!

Novi trend

Poslednjih godina pojavio se novi način praznovanja Uskrsa –  šetnja ulicama evropskih metropola dok ti noge ne otpadnu! Polazi se na Veliki petak. Aaaaaaaa! Ranac na leđa, pa na Uskršnje jutro kreni da obilaziš zgradurine, da se slikaš ispred zgrade parlamenta u Budimpešti, obilaziš Bečke dvorce, ili  tržne centre sa popustima u Pragu. Kupiš neki sendvič, popiješ nešto iz konzerve, i nije važno što nema ni sveće, ni šarenih jaja, ni supe sa knedlama. Važno je da se ti uslikaš i da fotografija uspe! Zar za Veliki petak da ne ofarbamo jaja i deci da ne napravimo gnezda?

Kakva pobeda potrošačkog društva! Jasna slika trijumfa materijalnog nad duhovnim!

A mi toga najčešće nismo ni svesni! Svi putuju, pa da vidim gde ćemo i mi? Da ne bude da se mi manje provodimo!

Nekad je bilo “obavezno” samo letovanje, danas je i skijanje, a najnovija moda su prolećni turistički obilasci. Oni što ne odu, promaše, “ne žive ispunjen život”. Osećaju se kao da nešto veliko propuštaju!

A ko i šta ustvari propušta, veliko je pitanje!?

Ne dozvolite da izgubite najdragocenije, izgubićete smisao!

Ima li nešto važnije i vrednije nego okupiti porodicu, dati i primiti ljubav, za jednom trpezom spojiti različite generacije, stare, decu, mlade i srednjovečne. Deca koja rastu bez ovog osećaja pripadnosti, su izgubljena deca!

Pazite čemu dajete prednost, to je sistem vrednosti koji svojoj deci plasirate! Ako želite da porastu u tople ljude, za Uskrs okupite porodicu, poljubite se i zagrlite uz pozdrav “Hristos vaskrse!”, zapalite sveću, kucajte se jajima, smejte se i radujte velikoj pobedi života nad smrću, ljubavi, toplini porodične atmosfere, trijumfu smisla nad ništavilom i osetićete kako se klica života i radosti razvija u vama i raste , kao što i vi rastete kao čovek, jer ste napravili pravi izbor, opredelili se za smisleno umesto za površno, za ljubav umesto za sebičnost, tj. za ono Božansko u nama što nam daje mogućnost da živimo životom dostojnim kreacije kakvu predstavlja čovek!

I ako ste ove godine uplatili putovanje, ništa strašno, ali razmislite dogodine! Putujte za Prvi maj, pre i posle praznika, ali ne na svete, ili tačnije svetle dane!

I naravno, potpuno je druga stvar kad se putuje da bi se došlo među svoje, da bi se porodica okupila.

S nadom da ćete se zamisliti

Biljana Grbović

Radujem se kad pomažem!

Comments 2

 1. Mirjana
  April 8, 2019

  Slažem se 🙂 Hvala što si imala petlje da to i napišeš.

  1. Biljana Grbović
   April 8, 2019

   Hvala na podršci, znači mi 🙂

Write a comment