Vaspitačica

Bila jedna mlada devojka, nežna, blaga naravi koja je primetila da joj sam pogled na malo dete uvek izmami osmeh. Topila se od miline kada je gledala te bucmaste čovečuljke sa dudama u ustima. Shvatila je koliko snažno voli decu. Nikada joj nije bilo teško da pričuva komšijsko dete na kratko, uživala je u tome.

Kako je odrastala, postalo joj je jasno da je to njen poziv, da njena duša želi tu ljubav prema deci da ispolji kroz rad i tako osmisli svoj život. I upisala se na Vaspitačku akademiju. Učila, bila posvećen student, plaćala školarine i uspešno sve završila.

Posle par godina traženja posla, uspela je da se zaposli u vrtiću. Najzad! Bila je presrećna što će imati priliku da svu svoju ljubav i kreativnost ispolji na pravi način!

I krenula je puna entuzijazma, nežnosti i strpljenja. Posvetila se svom poslu svim srcem. Smeškala se svakom detetu, ljubazno razgovarala sa roditeljima, razmišljala kako da im pomogne, i njima i detetu, kako da doprinese da se svaki mališan razvije u što boljeg čoveka. Crtkala je, lepila, sekla, brljala se dok kašira balone, smišljala zanimljive aktivnosti, išla na stručna usavršavanja, primenjivala sve što su je na fakultetu naučili i još se stalno dovijala da doda nešto novo, kreativno, autentično u svoj rad.

Ali sve ono što je dobijala za uzvrat neprestano je tuširalo hladnom vodom.

Ubrzo je sve postalo jasno. Ona je tako naivna i plemenita krenula putem koji u socijalnom smislu vodi u ćorsokak. Više nema sumlje, oseća se PONIŽENO!

Njenu plemenitost, trud, krativnost i ljubav prema deci malo ko primećuje i to je pogađa direktno u dušu!

Svi mogu da podižu glas na vaspitačicu, počev od šefa, preko roditelja, pa čak i do dece.

Zakon je ni na koji način ne štiti.

Svi mogu da joj prete otkazom, odlaskom u upravu…

Njena plata je jasan pokazatelj koliko njen doprinos društvo vrednuje…

Ali plata nije njen veliki problem, već taj osećaj tuge u grudima, ti događaji iz njene radne svakodnevice koji je stalno ranjavaju u samu srž bića i koji teraju ovu predivnu dušu da vikne na sav glas!!!

Draga vaspitačice, mi znamo koliko si dala, znamo koliko vrediš i zahvaljujemo ti se od srca!

Biljana Grbović

Comment 1

  1. Jelena Zivic
    September 15, 2021

    Bravooo???

Write a comment