novi član porodice

Kako pronaći vreme za starije dete kad dođe prinova

Verovatno ste slušali ili čitali o tome koliko je važno da ne zapostavite starije dete kada rodite drugo, jer time pojačavate ljubomoru… i kako treba da izdvojite vreme samo za vas dvoje, da se igrate i čitate mu priče… To je otprilike jednako šašavo kao i ideja da u periodu dok imate malu bebu treba da nastavite da se redovno bavite sportom, čitate knjige, negujete se, posvetite pažnju suprugu, izlazite povremeno sa drugaricama…

Pita se čovek kad čita ove savete, da li su njihovi autori ikad imali dvoje ili više dece? Pritisak koji se ovima načinom raznišljanja stvara je preveliki! Pa ko to može postići? Dan traje samo 24 časa, a vi ste verujem još i većinu vremena nenaspavani.

Možda su ove moje početne rečenice pomalo grube, ali hoću odmah na početku da se jasno izjasnim da većinu ovakvih priča smatram nerealnim.

Potpuno je normalno da ćete za starije dete sada imati mnogo manje vremena jer imate bepče koje siki svaka tri sata, kom treba praviti kašice, menjati pelene, voditi ga u šetnju… To ne radite zato što mlađe dete više volite, već zato što ste u tehničkom smislu bebi sada potrebniji.

Čim čitate ovaj tekst, znači da se trudite da budete što bolja majka svojoj deci i da nastojite da pronađete vreme za sve članove porodice, ali vaši kapaciteti imaju svoja ograničenja i preko njih se ne može!

Dakle, kad možete malo da se pomazite sa starijim detetom nasamo, sjajno, a kad ne možete, opet dobro.

Pogrešna je pretpostavka da to što ste manje sa detetom ima uvek negativne posledice. Ovo je odlična prilika da se starija deca razviju, da nauče da nisu uvek u centru pažnje, da budu samostalnija, da budu nezavisnija, ojačaju, sami se snađu…

Dobiti brata ili sestru je podsticajan događaj za razvoj ličnosti vašeg deteta u svakom smislu.

Dakle, molim vas, bez osećaja krivice! Koliko možete uključite dete u brigu o prinovi, kada ima vremena, posvetite mu se, ali je važno da znate da mu ništa neće biti ako ne uspete, da su deca mnogo jača nego što mislimo mi majke sa mekim srcima i da svaka životna teškoća, a ovo jeste za dete takva jedna situacija, krije u sebi ogromne mogućnosti za napredak.

Dakle na pitanje: ,,Kako da nađem više vremena za starije dete?“, odgovor je: Još malo pa nikako, ali to ne treba da vas uznemirava. Pokušaćete, pa koliko uspete, uspete.  Važno je da znate da ništa ne morate, i da se ništa strašno zbog toga neće desiti!

Biljana Grbović

Radujem se kad pomažem!

Još jedan zanimljiv tekst koji se tiče promena koje mogu nastupiti dolaskom prinove u porodicu je na linku ispod:

Write a comment