žensko prijateljstvo

Ženska prijateljstva u zrelim godinama

U zrelim ste godinama, a još uvek vam se dešava da vas prijateljica razočara ili možda još uvek tražite pravu?
Ne brinite, to je savršeno u redu! Više ne želite da traćite vreme na “poluprijateljice” i “polurazgovore”. I tu vas razumem i podržavam!

Istraživanja govore da žene promene oko 6 najboljih prijateljica u toku života. Moj broj je čak i veći! Ako je i broj vaših najboljih prijateljica velik nemojte se zbog toga osećati loše. Rekla bih da je to dobar pokazatelj, jer vi ste bili dovoljno hrabri da prekidate odnose kada za to dođe vreme, a ne da zbog straha od usemljenosti budete u prijateljskim vezama koje ne zaslužuju da se tako ni nazovu.

Ono što bih volela da ovim tekstom poručim jeste da je ideja o prijateljici za čitav život, nažalost, nerealna ili barem veoma, veoma retka ako govorimo o snažnom, bliskom, intenzivnom prijateljstvu. Solidni, površni odnosi, vrlo lako se mogu održavati od vrtića do penzionerskih dana, ali mi ovde ne govorimo o tome.

Pre nego što krenem dalje, važno je da još jednom istaknem da zaista postoje retke sretnice. Blago njima!

Da bi ste mogli realno da sagledate vaša stara prijateljstva, korisno je osvestiti zašto ste se sa nekim počeli družiti. Da li vas je zaista toj osobi privukla vaša sličnost ili vas je samo, kako to često biva, situacija spojila, npr. obe ste bile trudne u isto vreme ili ste radile zajedno i imale istog šefa koji vam ne da mira…

Čini vam se da je to kod muškaraca znatno jednostavnije? U pravu ste! Ženski odnosni daleko su komplikovaniji. Ipak, ne odustajmo od potrage!

Intuitivno mi znamo koliko su nam prijateljstva važna. Ona nam pružaju osećaj ispunjenijeg života i čine nas emotivno bogatim osobama.

Ideja o iskrenoj, bliskoj, “sveprihvatajućoj” prijateljici je potreba većine žena i glad za njom, čini mi se, nikada ne prestaje. Postoje mnoge, veoma važne teme o kojima se može govoriti samo sa prijteljicama. Mi to znamo i zato i ne odustajemo. Čak i kada uveliko sakrivamo sedu kosu i bore ispod očiju nadamo se da će konačno u naš život, ušetati neka slična duša istog pola, sličnih interesovanja i stavova, pozitivna, topla, podržavajuća, pouzdana…

Ponekad se to zaista i desi, ali nažalost, moram reći da je to najčešće privremenog karaktera.

Šta je razlog ovoj privremenosti? Život u različitim uslovima! U jednom momentu vi ste se odlično razumele, ali je onda njen život krenuo u jednom smeru, a vaš u drugom...Ona se prilagodila situaciji u kojoj se našla, vi takođe…Ona se promenila, vi takođe… I više niste tako kompatibilne.
Za razliku od partnera, sa njom naravno nemate porodicu, zajedničke investicije, zajedničke planove…Dakle, lako je razdvojiti se.

Dalje, njoj su njena deca i partner primarni, a i vama vaša porodica i to je sasvim ok. Potpuno je jasno da će ona zanemariti vaše potrebe kada je u istom momentu nešto potrebno njenoj deci, a takvih je momenata bezbroj. I tako se desi jednom, pa drugi put, pa sledeći i onda zaključimo da na tu prijateljicu ne možemo da računamo. Ne ljutimo se mi, razumemo je, pa i mi radimo isto, ali shvatamo da to prijateljstvo nema uslove za rast i polako smanjujemo uloge i očekivanja.

Šta kažu žene koje imaju više od 50 godina

Razgovarala sam sa par žena koje su starije od mene na ovu temu ne bih li čula njihovo mišljenje. One kažu da su im želje ostale i dalje žive, ali da su vremenom shvatile da to nije baš toliko važno i da su naučile da prihvate situaciju takvu kakva je. U svakom slučaju više o tome ne razmišljaju ni upola koliko su to ranije činile. Rekla bih da je i ovo utešno. Hvala im.

Dodaću nešto što sam ja zaključila u poslednjih par godina svog života, a to je da je najvažnije da li sam ja sama sebi dobar prijatelj.

Biljana Grbović

Comments 4

 1. Mirjana
  May 5, 2018

  Sažet, jasan, iskren i otrežnjujući tekst!

  1. Biljana Grbović
   May 6, 2018

   Hvala vam Mirjana. Tekst jeste iskren i napisan je sa ciljem da pomogne ženama da se bolje osećaju kada misle o svojim bivšim prijateljicama ili da se bolje snađu u prijateljstvima koja još traju, iako je očigledno da se održavaju na silu.

 2. Duca
  July 5, 2019

  Draga Biljana,
  svaki tekst na Vasem blogu je divan, a ovaj me bas onako u srce dotakao.
  Sve je bas tako!
  Puno srece u daljem radu i samo tako nastavite.
  Pozdrav od trostruke mame

  1. Biljana Grbović
   July 6, 2019

   Hvala vam mnogo draga Duška 🙂

Write a comment