AGILNOST

Agilnost, da li ste agilni

Šta znači reč ,,agilnost”? I kako da vaša deca budu agilna?

 

Šta zapravo znači agilnost?

Sam termin agilnost koren vuče iz latinskog jezika od reči agilis, što u prevodu znači: brz, okretan. Međutim, ovaj termin u praksi ima mnogo šire značenje. Kada za nekog kažemo da je agilan, to u stvari znači da je reč o osobi koja je u stanju da brzo promeni pravac razmišljanja, da adekvatno odgovori na neočekivane izazove, aktivno, snalažljivo i hrabro postupa, direktno i otvoreno komunicira, tj. da nije osoba koja je blokirana strahom od greške.

Ovoj osobini se pridodaje sposobnost osobe da dobro funkcioniše u timu i ima jasan cilj.

 

Agilnost u poslovnom smislu

Promene u poslovanju su neverovatno brze i po svemu sudeći, biće još brže. Zbog toga je veoma važno imati zaposlene koji su u stanju da odmah reaguju, da se ne drže naučenih šablona, ne opiru se promeni, već budu oni koji se raduju novim problemskim situacijama u kojima samostalno pronalaze odgovore. To mogu samo oni ljudi koji se ne boje greške. Upravo oni su ti koji slobodno iznose ideje, bez straha da su one neadekvatne. To su oni koji preuzimaju rizik za nove projekte bez anksioznosti, što ne znači da nisu odgovorni. Čak naprotiv, agilan je onaj ko se prema svojim rizicima i prema svojim greškama odnosi sa punim preuzimanjem odgovornosti za njih, ali se ne boji da povuče potez jer zna da se samo u procesu izlaska iz zone komfora uči i razvija. Dakle, to su oni koji greše, ali na greškama uče, tj. oni koji stanu iza svoje greške, hrabro kažu: ,,Moja je!“, analiziraju zašto je do nje došlo i kako iz ove lekcije mogu da izađu sposobniji i adekvatniji da odgovore narednom zahtevu .

 

Agilnost kod dece

Preduslov buduće agilnosti vašeg deteta su tri osnovna principa:

 

Prvi je da dete raste u uslovima u kojem su greške dozvoljene tj. da ste stvorili atmosferu u kojoj je dete prihvaćeno baš onakvo kakvo je. Kada to mislim, prvenstveno je važno da budete roditelj koji ne osuđuje, koji ne kritikuje, već onaj koji voli i prihvata sve što dete jeste, prvenstveno njegove slabosti. Ako je dete u  stalnom strahu da ne ispadne pred roditeljima glupo ili nesposobno, ono neće biti agilno. Ono će se grčevito držati  ustaljenog ponašanja kako se nikada ne bi ostvario scenario kog se dete najviše plaši, a to je da se obelodani da je njegova sumnja u sebe opravdana (koja je zapravo posledica roditeljske sumnje u njega).

Zato je od presudne važnosti da roditelj kod sebe odneguje veru u snage i potencijale svoga deteta. U suprotnom, kad dete ,,podbaci“ , u roditelju će se javiti strah i iz njega će nesvesno slati negativne poruke detetu.

 

Drugi važan i neophodan uslov za agilnost  je da vaše dete bude disciplinovano i odgovorno. Bez ovoga ne može! U suprotnom, dozvola da greši može se pretvoriti u život sastavljen iz grešaka. Greške imaju smisla samo kad se iz njih uči, tj. preuzme odgovornost za njih i nakon njih ne budemo više ista, već mudrija, sposobnija osoba.

 

Treći je da ih ostavite same u svim problemima za koje imaju kapacitet da ih reše!

 

Da li je agilnost vaša jača strana?

Hajde da odradimo samoprocenu odgovarajući na ova pitanja:

  • Da li ste osoba koja lako donosi odluke?
  • Nerviraju li vas novi programi, neočekivane situacije?
  • Da li se ,,jedete“ kad pogrešite?
  • Da li sebi dajete dozvolu da iznosite svoje mišljenje?
  • Krivite li roditelje, partnera ili državu za svoje neuspehe?

Agilnost je neophodna da bi se postigao uspeh!

Biljana Grbović ( koja ceni i razvija svoju sposobnost da se menja)

Radujem se kad pomažem!

 

 

Write a comment