porodicni odmor

Prednosti odlaska na porodični odmor bez prijatelja

Vreme je godišnjih odmora. Većina porodica se sprema na put. Neki sami, a neki sa prijateljima. Nekada sam i sama imala ovu dilemu, pa sam o njoj dosta razmišljala. Danas imam jasan stav, a s obzirom da sa decom letujem već 15 godina, smatram da sam svoje teze dovoljan broj puta proverila. Rado ću svoje iskustvo podeliti sa vama, ali naravno da sam svesna i da se potpuno slažem sa tim da se vi ne morate složiti. Moj cilj nije da svi mislimo isto, već da podižemo svest kada donosimo odluke. Moja želja je da razmislite o aspektima koji su mene odredili po ovom pitanju, a ne da ih obavezno usvojite.

Dakle, evo šta je moja malenkost zaključila na ovu temu

Mnogo radimo, brzo živimo, i mi odrasli, a i naša deca, a to neminovno izaziva da se malo viđamo i malo komuniciramo. U žurbi radnih dana nema mnogo vremena za razgovore o sreći, smislu života, putovanjima, događajima iz detinjstva, ciljevima, osećanjima… Nemamo kad sa decom da npr. tumačimo poeziju, gledamo u zvezde, igramo karte… A oni rastu i život brzo teče.

Svesna sam da moram od života da grabim vreme za moju porodicu, za mog muža, za nas petoro, a idealna prilika za to je letovanje. Mislim da ćete se složiti da kada putujete sa prijateljima ove stvari ne radimo često, ili barem ne radimo mirno. Previše vremena prođe u površnom ćaskanju, dogovorima i organizaciji.

Kad putujete samostalno imate više prilike za razmišljanje, čitanje… Imam utisak da se sa svakog letovanja vratimo drugačiji, izmenjeni, sa novim zaključcima, saznanjima… Bez preterivanja, kao da nam ta hladna morska voda razbistri pamet. Ustvari to se desi zahvaljujući miru, tišini i izolovanosti.

Imam utisak da se i naši porodični odnosi isto tako svaki put unaprede. Činjenica da smo svi petoro po čitav dan zajedno izbaci na videlo sve što nije složeno na svoje mesto. Iako to najčešće nije prijatno, ono je plodonosno. Kao da je ovo vreme kad smo tako intenzivno upućeni jedni na druge, neka lekovita trava koja pomogne da se sve što je u organizmu trulo na vreme uvidi i izleči.

Razloga nema mnogo ali su oni od ogromne važnosti

Ono što bih volela da naglasim, jeste da ja ne isključujem potpuno druge ljude na putovanjima, niti prijatelje. Idealna mi je situacija u kojoj se s vremena, na vreme, dogovorimo da provedemo vreme na plaži sa nekom drugom porodicom, a da smo pritom potpuno nezavisni i mi i oni.

Još jedan razlog zbog kojeg volim da putujemo samostalno jeste taj što onda imamo više prilike  da upoznajemo nove ljude, ukoliko nam to prija, a to ima mnogo dobrih strana. Prvo sa strancima je zanimljivo pričati jer dolaze iz vrlo različith sredina (a svaki stranac je mali putopis). Drugo, čim vam nešto zasmeta, možete da se povučete. Treće, ha, ha, možete da vežbate engleski.

E da, ima tu još jedna stvar. Ne želim da namećem svojoj deci društvo dece mojih prijatelja, ili mom mužu društvo muževa mojih drugarica ili meni društvo majki drugarica moje dece… Ko ovo raspetlja i razume, svaka mu čast 🙂 Ali razumete šta hoću da kažem.

Radujem se kad pomažem ili podstičem na razmišljanje! Uživajte u odmoru!

Biljana Grbović


O mogućim zajedničkim aktivnostima preko letnjeg raspusta pisali smo i ovde:

  1. Pomozite deci da imaju ispunjen letnji raspust

Write a comment