fbpx

Roditelji, ne zavaravajte se! Ne govori naš narod džabe ,, Prošao voz!”

Za većinu stvari u životu postoji pravo vreme. Nije sve jedno kada će u životu našeg deteta neke stvari doći na red!

U prvim godinama života formira se emotivna stabilnost osobe! Ako tada ne budemo uz dete, ako ga ne privijemo uz sebe, ma koliko ga kasnije voleli, to će ostaviti trajnu posledicu i od njega napraviti emotivno gladnog čoveka!

Ako dozvolimo da nam dete prvih par godina života bude pasivno, zagledano u ekran, to će zauvek odrediti broj njegovih sinapsi!

Ako dozvolimo da vaša deca ne rade rukama, njihov intelektualni potencijal nikada neće biti razvijen u potpunosti! Prve godine života formiraju dominantno broj sinapsi u mozgu. Kasnije možete ići na beskrajno mnogo radionica,  potencijal vašeg deteta biće manje više definisan.  Inteligencija je gotovo trajna karakteristika čoveka. Kasniji napredak ili gubitak inteligencije, moguć je samo u nijansama.

Greške koje su napravljene zbog toga što je malom detetu dat telefon u ruke  su nenadoknadive!

Ako deci u školi ne ponudimo sadržaje u koje je potrebno dublje intelektualno zaroniti, naša deca zauvek će imati potrebu da ostanu na površini tj. postaće intelektualno lenje ili intelektualno inertne osobe! Ovo se veoma teško i veoma retko prevazilazi.Ljudski mozak atrofira, kao i mišići i ima tendenciju da očuva nivo aktivnosti na koji je naviknut.

I kada je reč o socijalizaciji, stvari su identične. Sve treba odraditi na vreme!

Ako malu decu ne naučimo da poštuju potrebe brata i sestre, bake i dede, dok su u našoj kući, nakon što period detinjstva prođe, zauvek se gubi prilika da od njih napravimo empate, tj. ljude kojima su tuđa osećanja važna. Oni to sami od sebe u odraslom dobu ne mogu načiniti. Ustvari, nije toliko stvar u tome što neće moći, već neće želeti. Njima neće biti jasno zašto bi se neko ,,opterećivao drugima“.

Ako ih u detinjstvu ne naučimo da se povinuju, zauvek će ego vladati njihovim životom. Igra moći obeležiće sve njihove međuljudske odnose, a gordost  zauvek udaljiti od velikih životnih radosti.

Ako im u prvih 10 godina života uskratimo vreme za igru, ubićemo nepovratno njihovu kreativnost!

Ako svoju mladost ,,ne izduvaju“ i u periodu od 13 do 20 ne steknu prve simpatije, ne ostvare prvu komunikaciju sa suprotnim polom , postoji mogućnost da trajno ostanu usemljeni.

Ako budemo učili decu da se životni partneri traže nakon tridesete, zadesiće ih sasvim sigurno veoma slaba ponuda! I nema nazad, gotovo, prošlo! Svi kvalitetni partneri već će biti zauzeti.

Ako im budemo poručivali da za decu ima vremena, i da je važno da prvo razviju karijeru i proputuju, pa tek onda dobiju porod, kad budu spremni, ogromne su im šanse da će morati na veštačku oplodnju.

 Ako smatramo da naša deca treba da otpočnu sa radom i odgovornošću onog dana kada odu iz naših kuća, možemo biti gotovo sigurni da će to biti nikada!

Biljana Grbović

Radujem se kad pomažem!

Write a comment